Sari la conținut

Zelenski merge la Biden să-i prezinte „planul de victorie” împotriva lui Putin. Care sunt principalele obiective

  • de

Preşedintele ucrainean îşi pregăteşte o vizită în SUA, în timpul căreia se va întâlni cu omologul său american Joe Biden pentru a-i prezenta un aşa-numit „plan de victorie” împotriva Rusiei şi pentru a-i cere din nou permisiunea de atac asupra unor ţinte pe teritoriul rus cu rachete americane cu rază lungă de acţiune, relatează luni agenţia EFE, potrivit antena3.ro.

Datele vizitei nu au fost anunţate, dar potrivit RBC-Ucraina preşedintele ucrainean va susţine pe 25 septembrie un discurs în faţa Adunării Generale a ONU, la o zi după ce şi Biden îşi va susţine discursul în ziua inaugurală a sesiunii acestei adunări.

Planul ar consta într-un „set de soluţii interconectate care vor oferi Ucrainei suficientă putere, suficiente lucruri pentru a aduce acest război pe calea păcii”, a spus Zelenski, care şi-a denumit iniţiativa de asemenea ca planul „4+1”.

Primul punct are în vedere stabilirea rolului Ucrainei în arhitectura de securitate globală, al doilea este un pachet de măsuri care vor căuta să forţeze Rusia să încheie războiul prin negocieri, al treilea reprezintă componenta de sprijin economic pentru Ucraina, iar punctul suplimentar priveşte perioada postbelică.

Liderul de la Kiev doreşte să-şi susţină acest plan cu argumentul a ceea ce consideră a fi succesul ofensivei lansate în provincia rusă de graniţă Kursk. Trupele ucrainene au pătruns acolo câteva zeci de kilometri în interiorul teritoriului rus şi au ocupat circa o sută de localităţi.

Armata rusă a trimis între timp întăriri şi a stabilizat acest nou front, unde a lansat săptămâna trecută o contraofensivă în care susţine că a recuperat până luni 12 localităţi.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Zelenski merge la Biden să-i prezinte „planul de victorie” împotriva lui Putin. Care sunt principalele obiective apare prima dată în Realitatea.md.