Sari la conținut

Analiză în presa română: Acord politic PNL-PSD-UDMR pentru candidatura lui Klaus Iohannis în Senat?

  • de

În spațiul public din România se discută de câteva zile despre posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să poată candida pe lista liberalilor la Senat, fără a demisiona din funcția de președinte. Procedura ar urma să aibă loc după modelul participării la parlamentare a lui Ion Iliescu și Traian Băsescu, doi foști președinți care au devenit senatori după încheierea mandatului.

Legea din România nu permite candidaților care nu sunt membri ai unui partid să fie înscriși pe lista formațiunii, conform evz.ro, iar Klaus Iohannis nu face parte din PNL, șeful de stat român fiind apolitic și având interdicția să îndeplinească oricare altă funcție publică sau privată.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În 2024, a existat precedentul prin care PSD a modificat legea pentru Ion Iliescu, pentru a-i permite să candideze independent în ultimele 3 luni de mandat. Pentru noi modificări ale prevederilor, e nevoie de un acord politic între PNL, PSD și UDMR, iar jurnaliștii români scriu că decizia finală ar putea fi luată în funcție de contextul electoral.

Pe de altă parte, analiștii politici sunt sceptici și consideră că există riscul unor atacuri directe de la Iohannis, dacă va fi ales în Senat, fapt luat în calcul de potențialii săi aliați politici.

Articolul Analiză în presa română: Acord politic PNL-PSD-UDMR pentru candidatura lui Klaus Iohannis în Senat? apare prima dată în Realitatea.md.