Sari la conținut

Mai multe mașini electrice decât pe benzină. Prima țară care a bifat recordul

  • de

Moment istoric pentru Norvegia. A devenit prima țară în care numărul mașinilor electrice este mai mare decât cel al mașinilor pe benzină, acesta fiind un pas semnificativ pentru eliminarea completă a mașinilor pe combustibili fosili, relatează digi24.ro.

„Este un moment istoric. Un reper pe care puțini l-au anticipat în urmă cu 10 ani”, a spus directorul Federației Rutiere Norvegiene (OFV), Øyvind Solberg Thorsen.

Conform informațiilor, din cele 2,8 milioane de maşini private înregistrate, 754.303 sunt electrice, comparativ cu 753.905 pe benzină. Modelele diesel rămân cele mai numeroase, peste un milion, însă sunt și ele în scădere.

În luna august a acestui an, mașinile complet electrice nou-înmatriculate au înregistrat un record de peste 94%, modelul preferat de norvegieni fiind Tesla Model Y.

Deși este o țară care se numără printre cei mai mari producători de petrol și gaze naturale, Norvegia și-a propus ca, până în 2025, să aibă doar vehicule cu zero emisii. Scopul setat de autoritățile nordice este cu zece ani mai rapid decât cel stabilit de UE.

La nivel european, vânzările de mașini electrice au început să scadă la sfârșitul anului 2023 și acum reprezintă doar 12,5%, a mai informat sursa citată.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Mai multe mașini electrice decât pe benzină. Prima țară care a bifat recordul apare prima dată în Realitatea.md.