Sari la conținut

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

  • de

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) spun că au adunat suficiente probe pentru a-l pune sub învinuire pe fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, cercetat pentru trădare de patrie. „I-a fost atribuit statutul de învinuit în dosarul privind pretinse acțiuni de spionaj în interesul Rusiei” pe 18 septembrie curent.

Amintim că, pe 13 iunie, PCCOCS a deschis o cauză penală privind transmiterea datelor ce țin de sistemul național de apărare, după o investigație de presă care sugerează că generalul Igor Gorgan ar fi fost informator al serviciilor secrete rusești.

Potrivit procuraturii, investigațiile sunt în desfășurare și procurorii încearcă să identifice toate persoanele implicate pentru a stabili „caracterul și conținutul informației pretins transmise”, fără a da alte detalii sau nume. Anterior, persoanele care cunosc detalii despre mersul anchetei au declarat Europei Libere că Gorgan nu-și recunoaște vina și informațiile publicate în presă ar fi trucate.

Pe 5 iunie, reprezentanții SIS au spus că datele din posesia instituției confirmă veridicitatea informațiilor prezentate într-o investigație jurnalistică, publicată în aceeași zi de „The Insider”. Autorii investigației susțin că au intrat în posesia corespondenței de pe Telegram a lui Gorgan cu colonelul directoratului principal de spionaj din Rusia, Alexandr Makarov.

Din mesaje reiese că Gorgan ar fi raportat în mod regulat despre situația politică internă din R. Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care ar fi cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele armate ucrainene.

Gorgan a devenit șef al Marelui Stat Major în 2013, dar a fost demis în 2015 la inițiativa ministrului Apărării de atunci, Anatol Șalaru, care îl suspecta exact de spionaj în favoarea Rusiei. În 2019, Gorgan a revenit în funcție, fiind numit de președintele socialist Igor Dodon. În 2021, președinta Maia Sandu l-a demis la propunerea actualului ministru al Apărării, Anatolie Nosatîi.

Tot pe 18 septembrie, Guvernul a cerut demiterea lui Eduard Ohladciuc, cel care l-a înlocuit, în 2021, pe Gorgan la șefia Statului Major. Ministerul Apărării a spus că generalului de brigadă i-a expirat contractul de serviciu militar.

În opinia expertului Andrei Curăraru, autoritățile vor să aducă la conducerea armatei o persoană care să gestioneze mai rapid și mai eficient procesul de „curățare a sistemului de potențiale surse de informație pentru Federația Rusă”

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei apare prima dată în Realitatea.md.