Sari la conținut

Recean, cu precizări despre ce a făcut Guvernul pentru fermieri: E nevoie de o schimbare serioasă, să nu aibă pierderi

  • de

Fermierii au nevoie de o schimbare serioasă, ca să nu mai suporte pierderi, susține premierul Dorin Recean. Declarația a fost făcută drept reacție la protestele agricultorilor.

Prim-ministrul recunoaște că situația mai multor producători agricoli este una complicată și durează ani, însă seceta din 2024 a agravat-o și mai mult. În același timp, premierul a trecut în revistă soluțiile implementare și i-a îndemnat pe fermieri să negocieze.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Recean a vorbit despre cele 200 de milioane de lei, alocate pentru compensarea pierderilor, legea specială de sprijin, similară modelului din România, dar și suspendarea plăților la credite pentru șase luni.

„Fermierii acum cer să fie incluse și datoriile din alți ani, nu doar din acest an și să fie incluși în neplata datoriilor și furnizorii de îngrășăminte – ceea ce înseamnă că întregul sistem se va nărui din cauza că nimeni nu-și plătește datoriile. În ultimii 4 ani agricultura a fost subvenționată cu 7 miliarde de lei – cea mai mare sumă de la independență. Nu e suficient doar să creștem mereu banii alocați pentru pierderi, e nevoie de o schimbare serioasă pentru ca fermierii să nu mai aibă pierderi.

Haideți să lucrăm împreună pentru a găsi soluții, dar, repet, acestea pot fi găsite doar prin dialog, la masa de discuții. Și vin cu un îndemn pentru toți – să nu facem politică pe seama nevoilor fermierilor. Problemele serioase nu trebuie inflamate electoral, ci discutate și rezolvate. Putem schimba lucrurile doar prin muncă și implicare”, a conchis Recean.

Precizăm că, începând cu 17 septembrie, agricultorii protestează în mai multe raioane ale țării. Aceștia cer ca legea privind ajutorul urgent să fie reexaminată în Parlament și insistă pe întrevederi cu Maia Sandu.

Deși președinta i-a invitat pentru miercurea viitoare, 25 septembrie, la discuții, agricultorii par nemulțumiți și au spus că, la rândul lor, o cheamă pe șefa statului în câmp, deoarece vor munci în acea zi.

Articolul Recean, cu precizări despre ce a făcut Guvernul pentru fermieri: E nevoie de o schimbare serioasă, să nu aibă pierderi apare prima dată în Realitatea.md.