Sari la conținut

Sondaj INSCOP pentru alegerile prezidențiale din România: Geoană e pe primul loc, urmat de Ciolacu, Lasconi și Șoșoacă

  • de

Mircea Geoană conduce în intențiile de vot pentru alegerile prezidențiale din România, cu o cotă de 21,4%. La o distanță de doar un punct procentual, Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea cu 20,3%, urmat de Elena Lasconi cu 14,2% și Diana Șoșoacă cu 13,6%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație, în luna septembrie.

Pe următoarele poziții se află George Simion (AUR) cu 12%, Nicolae Ciucă, liderul PNL, pe locul al șaselea cu 7,1%, și Cristian Diaconescu (independent) cu 4,7%. Kelemen Hunor (UDMR) ar obține 3,7%, în timp ce Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) ar fi votat de 1,9%, iar Ana Birchall (independent) de 0,7%.

„După confirmarea oficială a candidaturilor de către principalii competitori, sondajul INSCOP Research prezintă prima fotografie care măsoară intenția de vot pentru alegerile prezidențiale în condiții de campanie electorală, urmând ca în săptămânile următoare să observăm și tendințele. Prezența declarată la turul 1 de către cei care aleg un candidat este de aproximativ 60% din totalul populației, ceea ce confirmă ipoteza că la alegerile prezidențiale vor vota mai mulți cetățeni decât la alegerile locale și europarlamentare.

În ceea ce privește intenția de vot, observăm doi candidați care își dispută prima poziție – Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, singurii care obțin scoruri de peste 20% și se plasează la o distanță de 5-7 procente de Elena Lasconi. Numărul mare de candidați măsurați înainte de finalizarea procedurilor de strângere a semnăturilor și validarea finală a competitorilor duce la o fragmentare mare a intenției de vot, iar prezența candidaților independenți generează o situație nouă pentru democrația recentă a României în care este posibil ca în turul al doilea să se califice finaliști cu scoruri de sub 25% în turul 1”, a explicat directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, într-un comunicat de presă.

Intenția de vot pentru alegerile prezidențiale – Scenarii turul II

Marcel Ciolacu vs. Mircea Geoană
În cazul în care Marcel Ciolacu și Mircea Geoană ar ajunge în turul II al alegerilor prezidențiale, 47,8% dintre respondenți ar opta pentru fostul Secretar General Adjunct al NATO, în timp ce 34,2% l-ar alege pe actualul premier. 1,8% nu au luat o decizie, 13,9% afirmă că nu ar vota, iar 2,2% nu știu sau nu răspund. Dacă ne raportăm la alegătorii care au un candidat favorit, 58,3% ar vota pentru Mircea Geoană, iar 41,7% pentru Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă vs. Elena Lasconi
În situația ipotetică în care Nicolae Ciucă și Elena Lasconi s-ar confrunta în turul II, 37% dintre respondenți l-ar sprijini pe liderul PNL, iar 36,7% pe lidera USR. 1% din respondenți nu s-au decis, 22,3% spun că nu ar vota, iar 3% nu știu sau nu răspund. Din cei care au preferințe, 50,2% ar vota cu Nicolae Ciucă, iar 49,8% cu Elena Lasconi.

Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă
Dacă în turul II ar avea loc o confruntare între Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, 50,1% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, în timp ce 27,9% l-ar alege pe președintele Senatului. 1,3% nu s-au hotărât, 18,4% declară că nu ar vota, iar 2,2% nu știu sau nu răspund. Printre respondenții care au un candidat, 64,2% ar opta pentru Mircea Geoană, iar 35,8% pentru Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi
Dacă Marcel Ciolacu și Elena Lasconi ar ajunge în turul al II-lea, 43,5% dintre români l-ar vota pe actualul premier, iar 36,8% pe lidera USR. 0,7% nu s-au decis, 16,6% susțin că nu ar vota, iar 2,4% nu știu sau nu răspund. Din cei care și-au exprimat opțiunea, 54,2% l-ar alege pe Marcel Ciolacu, iar 45,8% pe Elena Lasconi.

Mircea Geoană vs. Elena Lasconi
Într-o eventuală confruntare între Mircea Geoană și Elena Lasconi în turul al II-lea, 46,9% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, în timp ce 29,2% ar opta pentru lidera USR. 1,6% nu s-au hotărât, 19,4% spun că nu ar vota, iar 2,9% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au preferințe, 61,7% l-ar alege pe Mircea Geoană, iar 38,3% pe Elena Lasconi.

Reamintim, guvernul României a stabilit și aprobat calendarul acțiunilor care se vor desfășura în perioada electorală pentru prezidențiale.

Campania electorală începe pe 25 octombrie, iar prima zi a alegerilor în România este 24 noiembrie 2024, pentru primul tur de scrutin, și 8 decembrie, pentru al doilea tur.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Sondaj INSCOP pentru alegerile prezidențiale din România: Geoană e pe primul loc, urmat de Ciolacu, Lasconi și Șoșoacă apare prima dată în Realitatea.md.