Sari la conținut

Viitoarea comisară europeană pentru extindere, prietenă cu Moscova? Impactul pe care l-ar putea avea pentru Moldova

  • de

Pe 17 septembrie, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat echipa de comisari care va lucra în perioada noului său mandat. Responsabilă de extindere urmează să fie Marta Kos, o diplomată slovenă de stânga, care susține Ucraina, dar a făcut declarații conciliante față de Rusia.

Von der Leyen a anunțat marți că Kos va fi responsabilă de examinarea cererilor de aderare ale Ucrainei și Moldovei. Conform IPN, cel mai probabil candidatura funcționarei va fi examinată cu atenție de Parlamentul European, luând în considerare afirmațiile sale anterioare

„Trebuie să fim critici față de Rusia, dar nu trebuie să închidem ușile. (…) Slovenia a avut întotdeauna o relație bună cu Federația Rusă, dar sub guvernul prim-ministrului Janez Janša s-a produs o îndepărtare de Rusia, în favoarea SUA”, susținea Kos anterior.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Cel mai probabil, comentariile ei vor fi urmărite de la Kiev și Chișinău, unde guvernările și-au propus să își ducă țările în UE până în 2030.

Uniunea Europeană, formată din cele 27 de state membre, a deschis negocieri formale de aderare cu Ucraina și Moldova, dar rămân mai multe etape de parcurs, până la integrarea propriu-zisă. Pe de altă parte, fiind originară dintr-o fostă republică iugoslavă, Marta Kos ar putea acorda mai multă atenție aderării statelor balcanice, care așteaptă să fie primite în UE.

Articolul Viitoarea comisară europeană pentru extindere, prietenă cu Moscova? Impactul pe care l-ar putea avea pentru Moldova apare prima dată în Realitatea.md.