Sari la conținut

BNM recomandă plasarea banilor economisiți „la saltea” în depozite bancare

  • de

Cu toții avem obiective variate în viață, fie că este vorba de studii în străinătate, achiziționarea unui automobil sau unui apartament, pornirea unei afaceri sau asigurarea unei vieți decente la vârsta pensionării. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), realizarea acestor obiective implică de cele mai multe ori acumularea unei anumite sume de bani, scrie portalul de știri economice Bani.md.

În acest context, păstrarea economiilor „la saltea” vine cu riscuri semnificative, precum devalorizarea banilor din cauza inflației, un fenomen inevitabil chiar și în economii bine echilibrate. Astfel, BNM recomandă plasarea banilor în depozite bancare sau investiții în valori mobiliare de stat (VMS), care oferă dobânzi capabile să compenseze efectele inflației.

Depozitele bancare sunt sigure, garantate de stat până la 100.000 MDL, sumă ce va crește la 200.000 MDL începând cu 2025. Totodată, investițiile pe piețele de capital sau în asigurări de viață sunt opțiuni viabile pentru cei care își doresc o securitate financiară pe termen lung.

BNM subliniază că economiile păstrate în lei moldovenești sunt avantajoase pe termen scurt, însă pentru perioade mai îndelungate, un coș valutar diversificat poate fi mai profitabil, mai ales în contextul unor crize economice.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul BNM recomandă plasarea banilor economisiți „la saltea” în depozite bancare apare prima dată în Realitatea.md.