Sari la conținut

Scriitorul Constantin Cheianu, descris ca „om-orchestră”, a împlinit 65 de ani! Felicitarea ministrului Culturii

  • de

Publicist și prozator, dramaturg și critic de teatru, autor și prezentator de emisiuni televizate sau, cum i se mai spune „omul-orchestră” Constantin Cheianu a împlinit sâmbătă, 21 septembrie curent, 65 de ani. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a venit cu un mesaj public de felicitare.

„Este una dintre cele mai recunoscute persoane publice din Moldova și asta pentru că, de-a lungul carierei sale, nu a rămas niciodată în limitele unei singure activități. După Facultatea de Litere a USM, a fost redactor la „Literatura și Arta”, „Sud-Est” și „Contrafort”, a susținut rubrici în presă, a lucrat la Uniunea Teatrală și la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, a fost cofondator al legendarului Teatru de Buzunar, a făcut dramatizări, a scris piese și proză. În literatură s-a impus în 1999 cu volumul autobiografic „Totul despre mine!”, care zece ani mai târziu avea să devină dilogia „Sex & Perestroika”. Iar după el au urmat alte proiecte, alte piese, alte romane…”, l-a descris ministrul.

„În toată țara a devenit popular datorită emisiunii satirice „Ora de ras” de la Jurnal TV, pe care a prezentat-o alături de actorul Anatol Durbală timp de 14 ani. Cu zeci de premii literare și televizate la activ, în 2023, Constantin Cheianu a anunțat că se retrage din televiziune. Pentru că, zice el, un om al scrisului, al teatrului dorește să se întoarcă la literatură: „Vreau să-mi explic și să-mi lămuresc totul și asta se face în mod firesc prin scris, să-mi explic lumea asta, pe mine și universul, prin scris”. Dragă Constantin Cheianu, îți dorim să dezlegi toate misterele existențiale și să împărtășești aceste descoperiri și cu noi, cititorii tăi! La mulți și prolifici ani!”, l-a felicitat Sergiu Proda.

Constantin Cheianu s-a născut în anul 1959, la Trușeni, Strășeni.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Scriitorul Constantin Cheianu, descris ca „om-orchestră”, a împlinit 65 de ani! Felicitarea ministrului Culturii apare prima dată în Realitatea.md.