Sari la conținut

Franţa continuă să exporte pesticide periculoase. Cei mai expuşi – agricultorii

  • de

Deşi în ţara lor nu le folosesc, deoarece sunt periculoase, potrivit normelor UE, francezii continuă să exporte pesticide în alte state. O anchetă jurnalistică a dezvăluit faptul că mai multe companii franceze profită de o scăpare juridică pentru a exporta în diferite ţări produse fitofarmaceutice interzise de legilaţia europeană, din cauza efectelor nocive asupra sănătăţii şi mediului, scrie Agerpres.

Chiar dacă producerea, depozitarea şi traficul produselor fitofarmaceutice interzise de UE repezintă infracţiuni, potrivit unei legi franceze care a intrat în vigoare din data de 1 ianuarie 2022, textul actului normativ nu interzice şi exportul substanţelor active care intră în componenţa produselor fitofarmaceutice.

 „E ca şi cum ai interzice pâinea, dar nu şi grâul”, a concluzionat Martin Boudot, prezentatorul emisiunii „Vert de rage”, în cadrul căreia a fost prezentată ancheta jurnalistică. Potrivit datelor colectate de ONG-ul elveţian Public Eye, în anul 2023, Franţa a aprobat exportul a 7.294 de tone de pesticide interzise de Bruxelles.

Printre produsele interzise exportate de industria franceză figurează în principal picoxystrobin (3.000 de tone), un fungicid interzis din 2017, şi fipronil (1.400 de tone), un insecticid care provoacă decesul albinelor, potrivit ONG-ului Public Eye.

Emisiunea „Vert de rage” dedicată exporturilor franceze de pesticide interzise va fi difuzată în săptămânile următoare de postul francez de televiziune France 5, iar ulterior în alte ţări.

În ultima vreme, specialiştii avertizează tot mai des asupra efectelor catastrofale ale pesticidelor pentru organismul uman, studii recente indicând faptul că acestea pot crește riscul dezvoltării unor tipuri de cancer, inclusiv leucemie, limfom non-Hodgkin, cancer de vezică urinară, de colon, pulmonar și pancreatic.

Fermierii, lucrătorii agricoli și locuitorii din apropierea terenurilor agricole sunt cei mai expuși la riscul de cancer cauzat de pesticidele utilizate în agricultură, dar şi consumatorii.

„Periculos este efectul cumulativ, putem mânca salată și roșii care sunt contaminate, dar putem mânca și alte fructe care să fie la rândul lor contaminate. E greu de spus o cantitate, pentru că discutăm de un efect cumulativ. Noi nu mâncăm doar un anumit fruct sau o anumită legumă și nici analizele nu fac referire doar la un anumit tip de fruct/legumă. Dar efectul cumulativ vizează interacțiunea acestora cu organismul uman”, declara recent șeful disciplinei de toxicologie din cadrul Universității de Medicină „Carol Davila”, medicul român Radu Țincu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Franţa continuă să exporte pesticide periculoase. Cei mai expuşi – agricultorii apare prima dată în Realitatea.md.