Sari la conținut

VIDEO Îi va răspunde Igor Dodon cu aceeași monedă Maiei Sandu la scrutinul din 2024 pentru anul 2020?

  • de

Fostul președinte al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, a adus acuzații grave la adresa actualei guvernări și a președintei Maia Sandu. Într-o declarație recentă la emisiunea „Puterea A Patra” de la N4, ediția de marți seara, 24 septembrie curent, a subliniat că, în ciuda insistențelor venite din partea colegilor din PSRM pentru a candida din partea partidului la alegerile prezidențiale în anul 2020, el a ales să participe ca independent, respectând o hotărâre a Curții Constituționale care interzice șefului statului să fie afiliat unui partid politic. „Maia Sandu și-a arătat afilierea cu un partid, ceea ce eu consider ilegal”, a afirmat Dodon, aducând în discuție faptul că PSRM a fost dezavantajat financiar din cauza acestei decizii, întrucât nu a beneficiat de finanțare publică pe baza rezultatelor din alegeri.

„Cu toate că mulți colegi din partid insistau atunci ca eu să fiu din partea PSRM, dar făcând trimitere la o hotărâre a Curții Constituționale care spune că șeful statului nu poate fi membru de partid și afiliat unui partid, am mers independent. Partidul Socialiștilor a avut de pierdut din acest lucru, pentru că nu a primit finanțare de la stat, conform rezultatelor la alegerile prezidențiale. Maia Sandu și-a arătat afilierea cu un partid. Eu consider aceasta ilegal. Asta unu. Și doi. Cu 30 de zile înainte mi-am luat concediu și mergeam la întrevederi electorale. O zi în săptămână, pentru că sunt lucruri pe care nu poți să le delegi, în afara campaniei, veneam și semnam documentele. Nu făceam din asta publicitate. Categoric, nu mi-am permis înainte campaniei electorale să vină alaiuri, delegații, zeci, sute de lideri străini să-mi facă publicitate. Ceea ce face actuala guvernare nu are nimic comun cu principiile unui stat de drept. Are sens sau nu să ne adresăm la CCM? Comuniștii s-au adresat, au fost „bortuiți”, fără vreo explicație. De aceea, să ne adresăm acum eu nu văd sens”, a declarat Igor Dodon.

Socialistul a concluzionat că nu vede sensul unei noi adresări la Curtea Constituțională, invocând experiența nereușită a comuniștilor care, conform acestuia, au fost respinși fără explicații clare. Această poziție a fostului președinte pune din nou în lumină tensiunile politice dintre PSRM și guvernarea actuală.

În alegerile prezidențiale din 2020, Maia Sandu a câștigat al doilea tur cu 57,72% din voturi, învingându-l pe Igor Dodon, care a obținut 42,28%. Victoria ei a marcat o schimbare semnificativă în politica moldovenească, aducând în prim-plan promisiuni de reformă și o orientare pro-europeană. La scrutinul din 20 octombrie 2024, președinta candidează pentru un nou mandat din partea PAS care deține majoritatea parlamentară. PSRM susține candidatul Alexandr Stoianoglo.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul VIDEO Îi va răspunde Igor Dodon cu aceeași monedă Maiei Sandu la scrutinul din 2024 pentru anul 2020? apare prima dată în Realitatea.md.