Sari la conținut

Buletinele de vot pentru prezidențiale vor fi tipărite în română și rusă. Candidații le-au „aprobat”

  • de

Buletinele de vot pentru prezidențiale vor fi tipărite în limbile română și rusă. Deși în spațiul public au apărut deja speculații despre faptul că modelul a fost publicat doar în română, fapt considerat discriminatoriu de unii politicieni pro-ruși, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) precizează că drepturile minorităților vor fi respectate.

Legislația în vigoare prevede că buletinele de vot se întocmesc doar în limba română. Totuși, autoritățile nu exclud vă vor tipări buletinele de vot și în alte limbi utilizate de minorități, dacă vor parveni asemenea cereri.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Prevederile Codului electoral menționează că buletinele de vot se întocmesc în limba română. Pentru a facilita participarea la scrutin a minorităților etnice, buletinele de vot se întocmesc și într-o altă limbă, la solicitarea organelor electorale din circumscripția respectivă”, a comunicat pentru Realitatea purtătoarea de cuvânt a CEC, Rodica Sîrbu.

Potrivit funcționarei, după ședința Comisiei, desfășurată pe 24 septembrie 2024, când au fost înregistrat ultimii candidați în cursa pentru funcția de șef al statului, candidații au semnat documentele de rigoare, care să ateste conformitatea datelor înscrise în buletinele de vot, atât în versiunea în limba română, cât și cea în limba rusă.

Articolul Buletinele de vot pentru prezidențiale vor fi tipărite în română și rusă. Candidații le-au „aprobat” apare prima dată în Realitatea.md.