Sari la conținut

Grădinițe moderne și noi microbuze pentru copiii din raionul Sîngerei. Cine a oferit sprijinul financiar

  • de

Peste 150 de elevi din raionul Sîngerei merg acum la școală cu cinci microbuze noi. Alți trei mii de copii beneficiază de condiții îmbunătățite de educație, grație renovării grădinițelor. Totul a fost realizat cu sprijinul financiar oferit de România, relatează nordnews.md.

„Microbuzele școlare fac parte dintr-un proiect de asistență, un grant, în baza unui acord bilateral între Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, un acord în valoare de 100 de milioane de euro. Aceste două microbuze fac parte dintr-un prim lot de 40 de microbuze, care au fost deja achiziționate și distribuite în aproape toate raioanele din Republica Moldova.” a declarat Cristian-Leon Ţurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova.

Autovehiculele sunt dotate conform standardelor europene și includ sisteme moderne de siguranță și confort, inclusiv aer condiționat și trepte de acces adaptate copiilor.

„Și noi avem o grijă enormă față de copiii care învață în instituțiile din raionul Sîngerei, de aceea acest aspect este prioritar pentru noi și încercăm la maxim să renovăm drumurile pe unde se deplasează copiii și să asigurăm unități de transport sigure pentru acești copii.”, a spus Cristian Căinărean, președintele raionului Sîngerei.

Pe lângă noile unități de transport, cinci instituții de învățământ din raionul Sîngerei  precum cele din Copăceni și Octeabriscoe au fost dotate cu facilități moderne.

„În urma investițiilor realizate de Guvernul României, prin Fondul de Investiții Sociale din Moldova, au fost create niște condiții foarte bune pentru copii, vorbim despre blocuri sanitare, sistem centralizat de încălzire. Sălile de grupă, dormitoarele, sunt bine dotate și, respective, sunt condiții în care un copil poate să se dezvolte, să învețe, să se joace, să se simtă bine și să vină cu plăcere la grădiniță.” a afirmat Oxana Gurea, directoarea grădiniței „Andrieș” din satul Copăceni.

„Grădinița a fost renovată printr-un program al Guvernului României, prin care au fost modernizate, reparate, reconsolidate aproximativ o mie de grădinițe și școli în Republica Moldova.”, a adăugat ambasadorul României în Republica Moldova.

La începutul acestui an școlar, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a donat rechizite pentru 20 de mii școlari și preșcolari, din aproape 150 de unități de învățământ din 22 de raioane din R. Moldova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Grădinițe moderne și noi microbuze pentru copiii din raionul Sîngerei. Cine a oferit sprijinul financiar apare prima dată în Realitatea.md.