Sari la conținut

VIDEO Igor Munteanu se va adresa la CEDO, după ce a fost exclus din cursa electorală: Denunțăm categoric invalidarea

  • de

Liderul Partidului Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, a anunțat că va apela la toate instituțiile europene, și se va adresa inclusiv la CEDO pentru a-și apăra drepturile, după ce a fost exclus din  cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

În cadrul unei conferințe de presă suținute miercuri, 25 septembrie, Munteanu a declarat că „scoaterea sa din această cursă este neconstituțională”.

„Noi denunțăm categoric invalidarea semnăturilor ca procedură și semnificație politică și considerăm că aceste alegeri sunt deja compromise de influența puterii. Calific decizia de ieri (n.r. 24 septembrie) a CEC drept o execuție publică pentru un candidat incomod puterii.

Decizia CEC este dezamăgitoare, dar nu surprinzătoare. Cu ea confirmă doar zvonurile care circulau în ajun despre faptul că puterea actuală, guvernarea PAS, va urmări să se răzbune pe CUB pentru pozițiile pe care le-am manifestat vreme de luni de zile, atunci când am ținut sub monitorizare activă acțiunile, eșecurile, ratările actualei guvernări. Zvonurile s-au confirmat ieri prin decizia CEC și avem motive serioase că credem că asta a fost o comandă politică.

(…) Consider scoaterea mea din această cursă electorală profund neconstituțională. Constituția Republicii Moldova garantează fiecărui cetățean dreptul de a alege și de a fi ales, iar decizia CEC tocmai mi-a îngrădit acest drept. Cu siguranță, noi considerăm că la baza acestei neînțelegeri profunde stă o bază de date neactualizată, o bază de date față de care noi am avut în multiple rânduri pretenții, fie că sunt persoane decedate înscrise în această bază de date… dar să scoți un candidat pro-european, democratic, cu toate actele în regulă din cursa prezidențială, înseamnă să încalci flagrant Constituția.

Nu vom ezita să mergem în toate instanțele, pentru ca să ne apărăm drepturile, și vom merge până la CEDO pentru ca să probăm că actualul cod electoral cu toate amendamentele care au fost aduse în ultimul an, creează mecanisme de abuz, creează un mecanism de corupție sistemică prin intermediul alegerilor. Vom apela la toate instituțiile europene”, a declarat Igor Munteanu.



Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că marți, 24 septembrie, CEC a încheiat procesul de înregistrare a candidaților la prezidențiale. Așadar, în cursa electorală au intrat 11 concurenți, care urmează să lupte pentru funcția de șef al statului.

Igor Munteanu nu va putea candida la prezidențiale. Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) nu l-au înregistrat în cursa electorală, după ce ar fi identificat mai multe încălcări în procesul de colectare a semnăturilor. De asemenea, o parte dintre iscălituri au fost declarate invalide.

Fără Igor Munteanu în cursa electorală pentru funcția de președinte. CEC nu l-a înregistrat! Primele reacții din CUB

Articolul VIDEO Igor Munteanu se va adresa la CEDO, după ce a fost exclus din cursa electorală: Denunțăm categoric invalidarea apare prima dată în Realitatea.md.