Sari la conținut

VIDEO Marchel face propagandă electorală pentru Furtună în timpul slujbelor: O femeie firavă, creștină, soție cinstită

  • de

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, s-a angajat deschis să promoveze în campanie electorală candidata la funcția de președinte, Victoria Furtună, deși, conform legii, biserica trebuie să rămână separată de stat și să fie o structură apolitică, notează NordNews. În cadrul unui serviciu divin Catedrala Eparhială a „Sfinților Împărați Constantin și Elena” din Bălți, clericul a îndemnat enoriașii să o susțină pe concurenta electorală.

„Dar iată, ați privit pe ecran o femeie firavă, o creștină, o mamă duioasă și o soție cinstită, Victoria Furtună. Totuși, s-a ridicat împotriva acestora. Permiteți-mi, în numele dumneavoastră, să-i mulțumim, să-i dorim la mai mult și la mai mare. Permiteți-mi, în numele dvs., să ajungă și ea factor decizional în țară, pentru că este capabilă să promoveze legi creștine. Și aici avem un frate de-al ei, un lucrător, care se numește Denis. Vreau să-i oferim și lui cuvântul, pentru că avem o agendă încă lungă. Să-i mulțumim și să-l rugăm să transmită mulțumirile noastre doamnei Victoria”, a declarat episcopul.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/Mh77Hmzivx8″ muted=”false”]

După ce și-a încheiat predica, Marchel i-a oferit cuvântul lui Denis Roșca, persoana de încredere a Victoriei Furtună, care în trecut a colaborat cu liderul partidului PACE, condus de Gheorghe Cavcaliuc. La rândul său, Denis Roșca a ținut „o lecție de istorie” cu date eronate din propaganda sovietică în fața preoților și a câtorva enoriași adunați la catedrală. Roșca a vorbit cu mesaje anti-Uniunea Europeană și anti-referendumul de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, care va fi organizat odată cu prezidențiale pe 20 octombrie.

„Vă îndemn să redevenim curajoși, să redevenim din nou puternici, să fim cei care spun că ce este al nostru este al nostru. Voi aveți grijă de țările voastre, ocupați-vă de altceva. Și nu veniți la noi, așa cum noi nu venim la voi. Vă mulțumesc pentru faptul că mențineți credința în suflet”, a declarat Denis Roșca.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/nBU3i0GIxzo” muted=”false”]

Făcând propagandă pentru Victoria Furtună, episcopul Marchel încălca public recomandările Mitropoliei Moldovei din 21 august curent, care condamnă vehement implicarea clericilor în politică sau activități de propagandă. De asemenea, Marchel a venit și cu un mesaj anti Uniunea Europeană, promovând falsurile ce se regăsesc și în propaganda rusă, se arată în materialul publicat de NordNews.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Pe fundalul catastrofal al realității creștinești cotidiene, unde sunt create toate condițiile legitime pentru pătrunderea lupului în turma oilor, straniu de tot pare tăcerea noastră, mai ales liniștea plină de indiferență a unor preoți, care încearcă să-și justifice inactivitatea lor prin fraza ștearsă, expresie palidă, trasă de urechi, cum ar fi: „Eu nu mă amestec în politică”.

Dar ce ne facem când politicul, cu toată murdăria sa, dă buzna pe nepoftite în biserica lui Hristos. Ne putem oare justifica inactivitatea, adică lipsa de opunere prin fraza că „Eu nu fac politică”, nu seamănă asta cu trădare?

Tacem toți, de parcă ar fi toate brune și frumoase, pe când vrăjmașul mântuirii sufletului omenesc sporește în activitatea drăcească, implementând diferite proiecte pilot, unul mai caraghios decât altul, mai distrugător”, declară Marchel.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/eGmw2WEGpxI” muted=”false”]

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, părintele Ioan Moșneguțu, a condamnat discursul lui Arhiereului Marchel. El a mai adăugat că este inadmisibil ca în biserică să fie făcută propagandă.

„Nu avem binecuvântarea de a participa la anumite exerciții politice sau de a face propagandă electorală. În cazul în care unii clerici ai bisericii noastre nu respectă acest principiu, atunci este regretabil”, a punctat Moșneguțu.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/gOxdRVVhs-Q” muted=”false”]

Premierul Dorin Recean a reacționat și el la implicarea bisericii în politică, în timpul vizitei sale la nordul Moldovei. El le-a spus jurnaliștilor de la NordNews, în opinia sa, preoții ar trebui să se ocupe de sufletele oamenilor și nu de chestiuni politice.

„Biserica este o instituție aparte, noi suntem un stat laic și noi ne dorim ca biserica foarte mult să se ocupe de proiecte sociale, de îngrijirea de sufletele oamenilor, cei care vor să meargă la biserică, cu siguranță noi nu dorim ca biserica să se implice în politică sau în alte lucruri decât cele pentru care biserica este menită să se ocupe”, a spus șeful Executivului.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/nlSs23QXkyI” muted=”false”]

Conform publicațiilor anterioare ale presei, Victoria Furtună ar fi unul din candidații mascați ai lui Ilan Șor la funcția de președinte al Republicii Moldova, precizează jurnaliștii NordNews. De asemenea, ea ar fi sprijinită și de autoritățile separatiste din Transnistria, invocând anterior pretinse planuri de atac al autorităților constituționale asupra regiunii. Aceste informații au fost infirmate de către oficialii de la Chișinău.

Întregul material publicat de NordNews poate fi accesat AICI.

Redacția Realitatea va acorda dreptul la replică persoanelor vizate, dacă acestea vor dori să își expună punctul de vedere cu referire la subiect.

Articolul VIDEO Marchel face propagandă electorală pentru Furtună în timpul slujbelor: O femeie firavă, creștină, soție cinstită apare prima dată în Realitatea.md.