Sari la conținut

Zelenski cere Consiliului de Securitate ONU „să constrângă” Rusia să facă pace cu Ucraina

  • de

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a îndemnat marţi, 24 septembrie curent, Consiliul de Securitate al Națiunilor să forţeze Rusia să facă pace cu Kievul, denunţând alături de SUA faptul că Iranul şi Coreea de Nord sunt “complici” ai războiului din ţara sa, în timp ce China și-a reiterat poziția pentru pace deși este acuzată că sprijină Rusia.

Odobescu oferă asigurări la ONU: România va continua să sprijine Republica Moldova

“Războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia deoarece Carta ONU va funcționa. Aceasta trebuie să funcționeze. Dreptul nostru ucrainean la autoapărare trebuie să prevaleze“, a spus el, conform discursului difuzat de președinția ucraineană și pe care Zelenski l-a susținut în cadrul unei sesiuni a Consiliului de Securitate consacrate Ucrainei pe marginea unei reuniuni “la înalt nivel” a Adunării Generale a ONU la New York. “Rusia nu poate decât să fie constrânsă la pace şi este exact ceea ce trebuie făcut: “Rusia să fie constrânsă să facă pace, fiind singurul agresor din acest război, singura țară care încalcă Carta ONU”, a afirmat Zelenski, citat de AFP, potrivit Agerpres.

De asemenea, el a criticat Coreea de Nord și Iranul pentru furnizarea de arme Rusiei pentru război, arătând cu degetul înspre Phenian și Teheran și spunând că sunt “complici de facto” ai Moscovei.

În timpul acestei sesiuni a Consiliului de Securitate, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a somat comunitatea internaţională să acţioneze pentru a denunţa ajutorul militar al Teheranului şi Phenianului pentru Moscova. Omologul său chinez Wang Yi a dat la rândul său asigurări că Beijingul nu este parte a conflictului şi că, dimpotrivă, este favorabilă păcii și respins acuzaţiile americane potrivit cărora China furnizează o susţinere Moscovei.

Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a luat cuvântul la reuniune pentru a critica faptul că Zelenski a fost primit în fața Consiliului de Securitate al ONU.

Zelenski a declarat că, dacă planul său de pace este susținut de Occident, acesta va avea un impact larg asupra Moscovei, inclusiv unul psihologic, care ar putea contribui la constrângerea lui Putin să pună capăt războiului pe cale diplomatică. Până în prezent, liderul ucrainean nu a oferite multe detalii despre planul său de victorie, cu excepția faptului că acesta ar acționa ca o punte către un al doilea summit pentru pace ținut de Ucraina, pe care Kievul dorește să îl organizeze și la care să invite Rusia.

“Trebuie să pregătim al doilea summit al păcii pentru a pune capăt războiului. Toți împreună. Și vă invit pe toți – toate națiunile cu principii – să ni se alăture în acest proces. Toți cei care respectă cu adevărat Carta ONU. Invităm China. Invităm Brazilia. Am invitat deja India. Lucrăm cu națiunile africane, cu toată America Latină, Orientul Mijlociu, Asia Centrală, Europa, regiunea Pacificului, America de Nord”, a spus el, în timp ce China și Brazilia au prezentat un plan alternativ privit cu circumspecție de Kiev și Occident.

Sosit duminică în SUA, peședintele Ucrainei va discuta cu omologul său american Joe Biden despre detaliile “planului său de victorie” menit să pună capăt invaziei ruse. El a precizat că Biden va fi primul lider căruia îi va fi înaintat acest plan, iar apoi tuturor aliaților. În cadrul vizitei în Statele Unite, Zelenski intenționează să prezinte planul și Congresului american, precum și candidaților la președinția Statelor Unite, Kamala Harris și Donald Trump, încercând să obțină sprijin pentru folosirea de arme occidentale cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei. Potrivit presei internaționale, planul pentru victorie al președintelui ucrainean va conține elemente precum consolidarea rapidă a Ucrainei, presiuni asupra Moscovei, utilizarea deplină a rachetelor cu rază lungă de acțiune, aderare accelerată la NATO și o susținere a ofensivei din Kursk.

Zelenski a cerut deja la sesiunea plenară a Summitului ONU pentru viitor, desfăşurat la New York, o participare semnificativă la reuniunea pe care o pregăteşte cu scopul de a creşte presiunea internaţională asupra Rusiei pentru ca această ţară să pună capăt războiului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Zelenski cere Consiliului de Securitate ONU „să constrângă” Rusia să facă pace cu Ucraina apare prima dată în Realitatea.md.