Sari la conținut

Dintre cele cinci secții de votare constituite în Rusia, ar putea rămâne doar două? Explicațiile vicepreședintelui CEC

  • de

În Rusia ar putea funcționa două secții de votare la alegerile prezidențiale din Moldova și referendumul pentru aderarea la UE, nu cinci, așa cum se planifica anterior. Precizarea a fost făcută de vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV, funcționarul menționând că asemenea măsură era propusă și anterior de către diplomația de la Chișinău, în baza unui aviz al Serviciului de Informații și Securitate.

Conform declarațiilor lui Postica, Ministerul Afacerilor Externe a făcut referire la situația de securitate, în contextul războiului Rusiei cu Ucraina, și a sugerat că poate oferi siguranță alegătorilor și angajaților electorali doar la sediul misiunii diplomatice de la Moscova. Membrii CEC, însă, au insistat pe deschiderea a câte o secție la Surgut, Iaroslavl și Sankt-Petersburg, îndepărtate de capitala rusă.

„Noi ma primit un aviz de la MAE, bazat pe un aviz al SIS, în care se menționează că ei nu pot asigura securitatea funcționarilor electorali și alegătorilor în mai multe regiuni din Federația Rusă, decât în locația misiunii diplomatice, și au propus deschiderea doar a două secții de votare la Moscova. (…) Noi am analizat detaliat și, în comun cu membrii CEC am decis că totuși e cazul să deschidem cel puțin cinci secții, inclusiv în Surgut, Iaroslavl și Sankt-Petersburg”, a relatat oficialul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Ulterior, însă, reprezentanții CEC au fost informați de către Consiliul Electoral de Circumscripție că se au fost făcute funcționale doar două birouri electorale.

„Partea proastă este că recent am fost informați despre decizia colegilor Consiliului Electoral de Circumscripție pentru secțiile de votare de peste hotare, că totuși se insistă pe deschiderea a două secții de votare în Federația Rusă și au fost făcute funcționale doar două birouri electorale ale secțiilor de votare”, a conchis Postica.

Precizăm că, numărul secțiilor de votare în Rusia a devenit motiv de manipulare pentru oficialii de la Moscova și politicienii pro-ruși de la Chișinău. Bunăoară, Maria Zaharova a distorsionat informațiile privind numărul înregistrărilor prealabile și susținea că în Italia se deschid mai multe secții decât în Federația Rusă, deși acolo sunt mai puțini moldoveni care și-au exprimat intenția de a participa la scrutin.

PSRM duce la Curtea de Apel narativele manipulatorii ale Mariei Zaharova. Cer mai multe secții de votare în Rusia

 

Articolul Dintre cele cinci secții de votare constituite în Rusia, ar putea rămâne doar două? Explicațiile vicepreședintelui CEC apare prima dată în Realitatea.md.