Sari la conținut

Șeful TRM explică de ce nu se dă pe post mesajul lui Usatîi: Nu am anulat și nu am interzis, dar am pus în discuție…

  • de

Șeful Teleradio Moldova, Vlad Țurcanu, susține că postul național de radio nu a anulat și nu a interzis mesajul electoral al lui Usatîi, ci doar l-a pus în discuție cu pretendentul la funcția de șef al statului și membrii Comisiei Electorale Centrale. Reacția a fost publicată pe rețelele de socializare la scurt timp după ce politicianul a anunțat decizia Radio Moldova și a declarat că va merge în instanță pentru a o contesta.

Potrivit lui Țurcanu, Usatîi a expediat pe 30 septembrie spotul său de promovare electorală, în format audio, radioului național, cerând să fie difuzat din contul timpului gratuit, alocat conform legislației în vigoare. Motivul pentru care nu s-a acceptat transmiterea în eter a fost discriminarea.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Mesajul respectiv conține, între altele, și sintagma „Eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”. Punctul 41 din Regulamentul citat prevede că „în programele cu caracter electoral este interzisă incitarea la discriminare”. În plus, având în vedere că acest subiect a fost folosit în trecut în scop de manipulare, dezinformare și de promovare a știrilor false, TRM i-a solicitat respectuos concurentului electoral în cauză să elimine sintagma respectivă din mesaj.

Totodată, l-a informat că în caz contrar va solicita Comisiei Electorale Centrale să se pronunțe pe marginea acestui subiect. Așadar, TRM nu a anulat și nu a interzis difuzarea mesajului respectiv, ci doar l-a pus în discuție cu concurentul electoral și cu CEC.

TRM urmărește respectarea legii și va verifica și în continuare conținutul tuturor mesajelor de promovare electorală și a spoturilor de publicitate electorală, pentru ca acestea să nu intre în colizie cu Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, al cărui punct 76 stabilește expres că „răspunderea pentru difuzarea publicității electorale care contravine Legii nr. 62/2022 cu privire la publicitate revine difuzorului de publicitate”.

În aceste condiții legale, instituția noastră, dând asigurări publicului că nu dorește să intervină în procesul politic și este conștientă de statutul său neutru, de care va ține cont și de acum înainte, are grijă ca limbajul folosit de politicieni pe platformele sale de distribuție să corespundă caracterului civilizat prevăzut de legislație”, precizează șeful TRM.

Radio Moldova refuză plasarea unui spot elaborat de echipa lui Renato Usatîi. Liderul PN, nedumerit de situație

Amintim că, recent, o decizie similară s-a luat și în raport cu un mesaj video al lui Vladimir Voronin, referitor la referendum. Teleradio Moldova susținea că înregistrarea încalcă reglementările în vigoare și a oferit 12 ore comuniștilor, pentru ca aceștia să o modifice. Drept răspuns, reprezentanții formațiunii au organizat un protest în fața televiziunii naționale.

Comuniștii cer demisia directorului companiei „Teleradio-Moldova”. Care este reacția instituției

 

 

Articolul Șeful TRM explică de ce nu se dă pe post mesajul lui Usatîi: Nu am anulat și nu am interzis, dar am pus în discuție… apare prima dată în Realitatea.md.