Sari la conținut

VIDEO Parlicov îl combate pe Usatîi: Impactul tarifului pentru transportul gazelor pe tariful final este foarte mic

  • de

„Cea mai mare majorare a tarifului a fost în 2019 sau 2020, atunci când Gazprom a sistat tranzitul prin Ucraina și Republica Moldova. … Toată lumea accentuează și dublează cu procentele astea, că a crescut cu 50 la sută, că a crescut cu 100 la sută, dar față de ce? Chiar și după această majorare în prețul final al consumatorului, tariful pentru transport asta-i 30 de bani la metru cub. Impactul lui pe tariful final este foarte mic”. Declarațiile au fost făcute de ministrul Energiei, Victor Parlicov, ca răspuns pentru Renato Usatîi, candidatul la alegerile prezidențiale din partea Partidului Nostru.

Renato Usatîi: Tariful pentru transportul gazelor a fost majorat cu 266%; Cetățenii din nou plătesc scheme

„Cea mai mare parte din tarif reprezintă costurile achiziției gazului propriu-zis, plus noi în această perioadă am achiziționat gaze pe care le-am depozitat pentru securitate și care au fost introduse în tarif în ultimii 2-3 ani. Gazele stau acolo și deja este plătit de consumator, dar ele vor fi utilizate gratuit doar în situație extremă. Eu acum nu văd riscuri”, a mai explicat ministrul Victor Parlicov.

Realitatea.md menționează cu referire la Bani.md că Victor Parlicov asigurase recent că sistemul energetic al Republicii Moldova funcționează eficient, având capacitatea de a obține energie electrică atât din stânga Nistrului, cât și din Uniunea Europeană. „Diversificarea surselor de energie s-a realizat, iar acum putem sta liniștiți în privința furnizării de energie electrică”, subliniase el. De asemenea, deși toată lumea așteaptă stabilitatea sau scăderea prețurilor, nu totul depinde de Guvern. „Facem tot posibilul pentru a aduce energia la cel mai bun preț. De aceea, unul dintre motivele pentru care menținem contractul cu MGRES este asigurarea unei surse constante și competitive de energie”, adăugase el.

În prezent, Chișinăul cumpără aproximativ 80% din necesarul său de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, la un preț de 66 de dolari pe MWh. De asemenea, consumatorii Premier Energy plătesc 2,34 lei per kWh, în timp ce tarifele pentru cei din nordul țării ajung la 2,81 lei per kWh.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul VIDEO Parlicov îl combate pe Usatîi: Impactul tarifului pentru transportul gazelor pe tariful final este foarte mic apare prima dată în Realitatea.md.