Sari la conținut

Andrei Rus, critic de film român, în platoul RLIVE TV. Detalii despre primul volum „Istoria filmului. O introducere”

  • de

Andrei Rus, critic român de film, a fost în platoul de la RLIVE TV unde a povestit mai multe despre istoria cinematografiei internaționale, dar și despre primul volum al cărții „Istoria filmului. O introducere”, care a fost lansat în cadrul Zilelor Filmului Românesc la Chișinău. Andrei Rus fiind unul dintre coordonatorii traducerii explică acest fenomen din perspectiva publicului Republicii Moldova.

„Cred că aici în Moldova, lumea știe limba rusă și presupun că au existat de-a lungul timpului traduceri de cărți similare în lima rusă. Astfel, publicul de aici, datorită acestor particularități a avut totuși acces și la alte traduceri”, notează Andrei.

Cartea „Istoria filmului. O introducere” e rezultatul unor cercetări întinse pe mai multe decenii și a unor căutări minuțioase și pasionate în zeci de arhive ale lumii. Deși e marcată de o concizie admirabilă, cartea oferă o inițiere complexă în toate fenomenele relevante pentru evoluția filmului. Autorii tratează cinematograful din mai multe perspective. Sunt preocupați, pe de o parte, să descrie contextele politice, sociale, economice și culturale care au determinat traiectoria mediului. Prezintă, apoi, principalele avansuri tehnologice și punctează modurile diverse în care au marcat acestea industria și arta cinematografică.

În același timp, deși includ analize extinse ale celor mai importanți cineaști și ale celor mai remarcabile filme, nu sunt interesați să relateze doar un istoric al succesiunii capodoperelor, ci oferă un spațiu generos și producțiilor medii, considerând – pe bună dreptate – că pentru a înțelege fenomenele specifice unei anumite perioade și regiuni acestea constituie o resursă istorică de multe ori mai utilă decât excepțiile de la regulă.

Totodată, conform invitatului, în prezent, industria cinematografică indiană este cea mai profitabilă, depășind-o pe cea americană. Din punct de vedere al volumului, India produce acum mai multe filme decât se producea în toată lumea în anii 1950.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/o5Zg2F5VOpI” muted=”false”]

 

Articolul Andrei Rus, critic de film român, în platoul RLIVE TV. Detalii despre primul volum „Istoria filmului. O introducere” apare prima dată în Realitatea.md.