Sari la conținut

Noi medicamente vor apărea în farmaciile din țară. Vezi ce produse au fost autorizate

  • de

17 medicamente noi vor apărea pe piața din Republica Moldova. Decizia a fost luată, luni 30 septembrie 2024, de membrii Comisiei Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) care au autorizat 33 de produse medicamentoase, dintre care 16 în mod repetat.

Printre medicamentele autorizate primar, se numără:

Sevaren comprimate filmate (DCI: Sevelamerum) – acest medicament este utilizat pentru a controla hiperfosfatemia (valori mari ale fosfatului în sânge) la pacienţi adulţi care efectuează şedinţe de dializă, hemodializă sau dializă peritoneală. La fel este destinat și pacienţilor cu boală renală cronică (de lungă durată), care nu efectuează şedinţe de dializă şi au o valoare a fosforului în plasmă (sânge) egală cu sau mai mare de 1,78 mmol/l.
Tacrolimus capsule (DCI: Tacrolimus)  face parte dintr-un grup de medicamente imunosupresoare. După un transplant (ficat, rinichi, inimă), sistemul imunitar încearcă să respingă noul organ. Tacrolimus este utilizat în scopul de a controla răspunsul imun, permiţând organismului să accepte organul transplantat. Acesta mai poate fi recomandat în caz de rejet al organului transplantat, ficat, rinichi, cord sau oricare alt organ, când tratamentul anterior nu a putut controla răspunsul imun după transplant. 

Printre cele autorizare repetat, se regăsesc produse farmaceutice precum:

Fulvestrant soluţie injectabilă în seringă preumplută (DCI: Fulvestrantum) – acest medicament este utilizat în monoterapie în tratamentul unui tip de cancer de sân denumit cancer de sân pozitiv pentru receptorul de estrogen, care este avansat local sau s-a răspândit la alte părți ale corpului (metastazat), la femeile aflate în postmenopauză. Poate fi folosit în combinație cu palbociclib pentru a trata femeile cu un tip de cancer de sân denumit cancer de sân pozitiv pentru receptorul pentru hormoni, negativ pentru receptorul 2 al factorului de creștere epidermală, care este avansat local sau s-a răspândit (metastazat).
 Ziromin pulbere pentru soluţie perfuzabilă (DCI: Azithromycinum) – este indicat pentru administrare la pacienții care necesită terapie intravenoasă inițială a infecțiilor cauzate de microorganisme sensibile la azitromicină: pneumonie comunitară, inclusiv cauzată de Legionella pneumophila; boală inflamatorie pelvină. Terapia combinată (de exemplu, administrarea concomitentă cu un antibiotic β-lactamic) trebuie efectuată în pneumonia severă/acută și/sau în prezența unor factori de risc concomitenți. 

Întreaga listă a medicamentelor autorizare o găsiți AICI.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Noi medicamente vor apărea în farmaciile din țară. Vezi ce produse au fost autorizate apare prima dată în Realitatea.md.