Sari la conținut

VIDEO Consiliul Europei: rolul și impactul în protejarea drepturilor omului

  • de

Consiliul Europei este o organizație internațională care joacă un rol crucial în promovarea democrației și a drepturilor omului în Europa. Acesta cuprinde 46 de țări europene și a fost înființat în anul 1949, având sediul la Strasbourg.

A apărut după cel de-al Doilea Război Mondial, simțindu-se nevoia de a crea o organizație de tip nou pentru a avea certitudinea că totalitarismul nu va mai avea niciodată a doua șansă în Europa. Republica Moldova a devenit membru al organizației în iulie 1995.

Organizația militează pentru libertatea de expresie și pentru libertatea presei, libertatea întrunirilor, egalității și protecția minorităților. A lansat campanii pe probleme precum protecția copilului, discursul de ură online, și drepturile romilor, cea mai mare minoritate a Europei. Consiliul Europei ajută statele membre să lupte împotriva corupției și terorismului, și să adopte reforme juridice necesare. Grupul său de experți constituționali, cunoscut drept Comisia de la Veneția, oferă consiliere juridică țărilor de pe tot globul.

Consiliul Europei conlucrează strâns cu Uniunea Europeană și cooperează cu Națiunile Unite, cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și cu multe ţari partenere din vecinătate şi din lumea întreagă.

Foarte des, Consiliul Europei este confundat cu Consiliul European, iar asta din cauza numelor care sună asemănător. Mulți pot crede că este vorba de o singură instituție, însă în realitatea, nu au nicio legătură. Acestea au misiuni, obiective și atribuții diferite.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Consiliul European este o instituție a Uniunii Europene, format din 27 de șefi de stat sau de guvern,  care se ocupă de agenda de politici a UE. Mai mult, Consiliul desemnează și numește candidați pentru funcții importante la nivelul UE, în timp ce Consiliul Europei, fiind o organizație distinctă, nu poate face legi, însă are puterea de a face presiuni pentru respectarea anumitor tratate internaționale din diverse domenii. Cel mai cunoscut organism al Consiliului este Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), al cărei obiectiv este de a proteja cetățenii împotriva încălcărilor drepturilor omului.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/I3O5uCaOwJI” muted=”false”]

Articolul VIDEO Consiliul Europei: rolul și impactul în protejarea drepturilor omului apare prima dată în Realitatea.md.