Sari la conținut

Decizia CEC: Cele cinci secții de votare din Rusia urmează a fi, totuși, constituite. MAE examinează subiectul

  • de

În Rusia, totuși, ar urma să fie deschise cinci secții de votare. Comisia Electorală Centrală a admis parțial, pe 29 septembrie, o solicitare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Conform hotărârii aprobate, în Federația Rusă moldovenii vor putea vota la prezidențialele și referendumul de pe 20 octombrie, la două secții deschise la Moscova, și câte una care va funcționa la Sankt-Petersburg, Surgut și Iaroslavl. Ministerul Afacerilor Externe urmează să ia o decizie, timp de 2 zile după hotărârea CEC, iar birourile electorale ale secțiile de votare să fie constituite în decurs de trei zile, urmare a propunerilor diplomaților.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe a comunicat pentru Realitatea că actualmente subiectul încă se examinează.

Deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă a stârnit un adevărat scandal și mai multe dezinformări în spațiul public. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a manipulat cu datele înregistrării prealabile, invocând că în Italia s-au înregistrat mai puțin moldoveni care vor să participe la scrutin, decât în Rusia.

Argumentele Mariei Zaharova au fost folosite de socialiști, care au mers în instanță, pentru a cere obliga CEC să deschidă mai multe secții în Rusia, însă sesizarea lor a fost respinsă.

Ulterior, s-a aflat că se vor deschide doar două secții de votare în Federația Rusă, la Moscova, din motive de securitate.

Articolul Decizia CEC: Cele cinci secții de votare din Rusia urmează a fi, totuși, constituite. MAE examinează subiectul apare prima dată în Realitatea.md.