Sari la conținut

Discuții „sincere” la Budapesta. Ministrul ucrainean de Externe: Hotărâți să dezvoltăm relații de bună vecinătate

  • de

Noul ministru ucrainean de Externe, Andrii Sîbiga, a efectuat luni o vizită în Ungaria, în urma căreia a evocat discuții ”sincere” cu omologul său ungar Peter Szijjarto, în contextul în există relații tensionate între Kiev și Budapesta, anunță Reuters și MTI, citate de Agerpres.

În cadrul unei conferințe de presă comună, Sîbiga, a mulțumit Budapestei pentru sprijinirea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană contra Rusiei și a anunțat că țara sa este ”hotărâtă să dezvolte relații pragmatice și predictibile de bună vecinătate”.

Dar după ce ministrul ungar de Externe a declarat că Budapesta va sprijini orice inițiativă care ar duce la pace în Ucraina, omologul său ucrainean a specificat că speră ca Ungaria să continue să sprijine ”inițiativele ucrainene”, făcând referire la planurile avansate de Kiev care cuprind respectarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, fiind ”calea către o pace justă și durabilă”.

Szijjarto a declarat că Ungaria ”ar dori ca Ucraina să se abțină pe viitor de la acele măsuri unilaterale luate recent, care au reprezentat provocări majore pentru aprovizionarea cu energie a Ungariei”, dar nu intenționează să restricționeze fluxurile de gaze sau exporturile sale substanțiale de energie către Ucraina.

Amintim că tema este una sensibilă, Budapesta acuzând în trecut Kievul că amenință securitatea energetică a Ungariei și blochează o treime din livrările pe care intenționează să le importe, deși Uniunea Europeană a declarat că ”nu a observat nicio scădere a fluxurilor de petrol către Ungaria de la punerea în aplicare a sancțiunilor” contra Lukoil.

Nemulțumirile acestei țări UE care deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, dar care a menținut relații afabile cu Rusia, au mers până la blocarea unei tranşe de 6,5 miliarde de euro pentru compensarea către statele Uniunii Europene a ajutorului militar oferit Ucrainei prin Mecanismului European pentru Pace.

De asemenea, Budapesta a intrat în conflict cu Kievul din cauza a ceea ce consideră a fi limitări ale drepturilor a aproximativ 150 000 de etnici maghiari din vestul Ucrainei de a-și folosi limba maternă.

Szijjarto a mai spus că Ungaria dorește să participe la reconstrucția Ucrainei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Discuții „sincere” la Budapesta. Ministrul ucrainean de Externe: Hotărâți să dezvoltăm relații de bună vecinătate apare prima dată în Realitatea.md.