Sari la conținut

Mai multe cantine școlare din țară au fost verificate. Neconformitățile depistate de ANSA

  • de

Blocurile alimentare, dar și depozitele pentru păstrarea produselor alimentare din instituțiile de învățământ general din țară, au fost verificate, în perioada 13 august – 20 septembrie, de inspectorii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Acțiunile au avut loc în contextul începerii noului an de studii și pentru evitarea situațiilor de risc asociate cu consumul produselor alimentare pentru copii.

„Inspectorii ANSA au atras atenția asupra cerințelor de siguranță a alimentelor și de igienă a spațiilor, dotarea blocurilor alimentare cu facilități și echipamente destinate pentru prepararea și servirea mesei. În perioada menționată au fost verificate 2298 de blocuri alimentare, dintre care 1187 din cadrul instituțiilor de educație timpurie și 1111 din cadrul instituțiilor de învățământ primar, școlar, gimnazial, liceal”, spun responsabilii din cadrul ANSA.

În urma controalelor efectuate, s-au constatat o serie de neconformități:

desfăşurarea activităţii în spații neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor;
nerespectarea cerinţelor generale de igienă;
nerespectarea condițiilor de depozitare;
depășirea indicilor microbiologici la probele de apă;
nerespectarea condițiilor de depozitare;
unele spații de producere și depozitare a produselor alimentare sunt învechite și necesită reparație cosmetică sau capitală;
utilajul tehnologic și inventarul de lucru din unele blocuri alimentare erau uzate și necesitau a fi schimbate;
lipsa instruirii igienice a personalului care manipulează produsele alimentare.

„În rezultat, s-au întocmit prescripții privind remedierea neconformităților depistate și stabilirea termenilor de înlăturare a neajunsurilor, cu efectuarea ulterioară a controalelor. ANSA va supraveghea continuu activitatea blocurilor alimentare din cadrul instituțiilor de învățământ, inclusiv a operatorilor din domeniul alimentar care distribuie produse alimentare către acestea”, se arată în mesajul emis de ANSA.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Mai multe cantine școlare din țară au fost verificate. Neconformitățile depistate de ANSA apare prima dată în Realitatea.md.