Sari la conținut

Șefa Băncii Centrale Europene: Europa are nevoie de bănci mai mari și mai puternice pentru a concura cu SUA și China

  • de

Europa trebuie să sprijine formarea unor bănci mai mari și mai competitive la nivel global, capabile să facă față rivalilor din SUA și China, a declarat luni președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, în Parlamentul European. Declarația vine în contextul în care UniCredit SpA, a doua mare bancă din Italia, ia în considerare preluarea Commerzbank AG, una dintre cele mai mari bănci din Germania, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

UniCredit și-a majorat recent participația la Commerzbank, intensificând presiunile pentru o alianță transfrontalieră, însă acest demers a fost criticat de autoritățile de la Berlin și de conducerea băncii germane, care preferă să mențină independența instituției.

Lagarde a susținut că astfel de fuziuni sunt în interesul Europei, dar decizia ar trebui să aparțină companiilor implicate.

„Fuziunile transfrontaliere – bănci care pot concura la scară, amploare și adâncime cu alte instituții din întreaga lume – inclusiv băncile americane și chineze – sunt în opinia mea de dorit”, a afirmat Lagarde.

Ea a clarificat că nu intervine direct în discuțiile despre o anumită tranzacție, ci vorbește în principiu despre beneficiile fuziunilor.

„Fuziunile transfrontaliere, dacă produc instituții mai mari, care sunt mai agile, de mărime mai mare, au o mulțime de beneficii. Nu este ceva lipsit de riscuri, dar antreprenorii din sectorul privat trebuie să evalueze și să decidă dacă o tranzacție este justificată sau nu,” a explicat Lagarde.

În timp ce BCE sprijină în principiu această tranzacție, surse citate de Reuters afirmă că opoziția Berlinului ar putea contraveni principiilor integrării europene. Decizia finală privind planurile UniCredit de a-și extinde controlul asupra Commerzbank va reveni autorității de supervizare din cadrul BCE și Consiliului guvernatorilor BCE, care trebuie să aprobe orice fuziune de acest tip.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Șefa Băncii Centrale Europene: Europa are nevoie de bănci mai mari și mai puternice pentru a concura cu SUA și China apare prima dată în Realitatea.md.