Sari la conținut

VIDEO Au fost premiați câștigătorii Premiului Național pentru Vârstnici, ediția 2024

  • de

De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a premiat câștigătorii concursului Premiul Național „Pentru o viață activă la orice vârstă”, aflat la cea de-a VIII-a ediție. La concurs au fost depuse 14 dosare, dintre care au fost selectați opt premianți, transmite IPN.

Câștigătorilor li s-a acordat titlul de Laureat al Premiului Național „Pentru o viață activă la orice vârstă” și un premiu bănesc de 10 mii de lei pentru fiecare.

Ministrul Alexei Buzu a menționat că „avem o generație de vârstnici înțelepți și frumoși”. Totodată, oficialul a enunțat prioritățile majore ale Guvernului pentru a oferi vârstnicilor un trai decent, o îmbătrânire frumoasă și activă.

„Să ne asigurăm că oferim o pensie decentă fiecărui vârstnic din Republica Moldova. Înțelegem că suntem departe de acest obiectiv, dar am depus eforturi ca să instituim pensia minimă pentru carieră lungă. Pentru acei pensionari care au muncit toată viața Guvernul le va garanta o pensie minimă de 3300 de lei începând cu anul viitor”, a declarat Alexei Buzu.

Asistență socială calitativă și aproape de fiecare vârstnic, în mod special pentru cei rămași singuri – este o altă prioritate subliniată de ministru.

„Să ne asigurăm și să încurajăm ca fiecare vârstnic să îmbătrânească activ. Au acumulat înțelepciune, experiență și credem că noi putem exploata acest potențial pentru ca „tinerii de vârsta a treia” să continue să fie activi. Avem studenți de vârsta a treia, care au făcut universitate și au terminat facultatea în domeniul tehnologiilor, IT și alte domenii de actualitate. Nu există motive pentru care vârstnicii nu ar putea fi parte și nu ar avea acces la serviciile digitale”, a mai spus Alexei Buzu, precizând că eforturile sunt îndreptate spre a asigura fiecărei persoane posibilitatea „să îmbătrânească frumos și sănătos”.

Ecaterina Leu, din raionul Ialoveni, câștigătoare a Premiului Național pentru Vârstnici 2024, este profesoară din 1971. Deși este pensionară, continuă să muncească.

„Am urcat în trenul vieții exact pe 1 octombrie. Pentru mine este o mare onoare să celebrez așa ziua mea de naștere. În viață m-au întâlnit doi părinți de aur, frumoși și fără pereche de harnici. Am fost un copil vioi, poznaș, o fetiță cu părul creț. Cred că și domnișoară nu am fost urâtă, că m-am căsătorit cu cel mai bun băiat din sat. Peste 40 de ani am fost dascăl pentru câteva generații. Și iată, în satul Zâmbreni, raionul Ialoveni, Republica Moldova, m-am născut, am crescut, am lucrat și am marcat recent nunta de aur. Și vreau să las cuvânt, că tot aici vreau să-mi fie locul de veci. Casa mea este la mijloc de țară și-mi crește un fir de busuioc în prag. Nu-i pe lume mai frumoasă țară, nu-i pe lume mai frumos meleag. Iubesc țara mea, iubesc Republica Moldova”, a declarat Ecaterina Leu.

Concursul Premiului Național pentru Vârstnici a fost instituit în anul 2016. La acesta pot participa persoane de la 60 de ani în sus, care au realizat performanțe deosebite în diverse domenii de activitate.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul VIDEO Au fost premiați câștigătorii Premiului Național pentru Vârstnici, ediția 2024 apare prima dată în Realitatea.md.