Sari la conținut

Renumita mănăstire de la Țîpova va fi restaurată cu suportul Uniunii Europene. Câți bani vor fi investiți

  • de

Fațada renumitei mănăstiri „Adormirea Maicii Domnului” din satul Țîpova, raionul Rezina va fi restaurată conform normelor și standardelor internaționale. Lucrările vor fi realizate datorită suportului financiar oferit de Uniunea Europeană și PNUD prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”. Bugetul estimat este de aproximativ 72 de mii de euro.

În cadrul proiectului, pe lângă mănăstire vor fi realizate lucrări de restaurare și conservare și la Turnul clopotniței din satul Vadul lui Rașcov, raionul Șoldănești, Ruinele Marii Sinagogi din Rașcov și Fațada edificiului Băncii de economii și Trezorerie din perioada interbelică din Tighina (Bender).

Anterior, cu suportul UE și PNUD au fost restaurate și conservate 12 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv a două edificii de anvergură: clădirea Circului din Chișinău și Cetatea Tighina (Bender). Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Complexul mănăstiresc a fost săpat în calcar și datează din secolele XVI-XVII. De-a lungul anilor, schitul a fost deteriorat, iar aspectul exterior s-a schimbat profund. Fiind situată pe malul drept al râului Nistru, mănăstirea din Țîpova face parte din cele patru obiective din patrimoniul cultural-istoric care va beneficia de restaurare.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Renumita mănăstire de la Țîpova va fi restaurată cu suportul Uniunii Europene. Câți bani vor fi investiți apare prima dată în Realitatea.md.