Sari la conținut

România, mesaj către noul secretar general NATO: Apărarea colectivă – esențială pentru succesul Alianței

  • de

Ministra română de Externe, Luminița Odobescu, a transmis pe rețeaua de socializare X mulțumiri lui Jens Stoltenberg pentru remarcabila sa activitate în calitate de secretar general al NATO și “urări de succes” lui Mark Rutte, noul secretar general.

Șefa diplomației române a subliniat importanța unității, a apărării colective și a parteneriatelor puternice în menținerea succesului NATO, în special în această perioadă globală complexă.

“Mulțumim, Jens Stoltenberg, pentru serviciile tale remarcabile și mult succes, Mark Rutte! Unitatea, apărarea colectivă și parteneriatele mai puternice sunt esențiale pentru asigurarea succesului continuu al NATO în aceste vremuri complicate“, a scris Odobescu.

Rutte, fost premier olandez, a preluat marți, 1 octombrie 2024, ștafeta la cârma Alianței de la norvegianul Jens Stoltenberg, al doilea cel mai longeviv secretar general al Alianței, după un alt olandez, Joseph Luns. Stoltenberg a condus NATO în ultimii zece ani. Ceremonia de preluare a mandatului a început cu declarații comune Stoltenberg – Rutte, urmată de o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost înfăptuită preluarea mandatului de către Mark Rutte.

El reafirmat sprijinul în forță pentru Ucraina și angajamentul că aliații nu vor ceda în susținerea Kievului în fața Rusiei, în timp ce și-a arătat preocuparea față de riscurile reprezentate de ascensiunea Chinei și a coborât nivelul de îngrijorare cu privire la viitorul Alianței în funcție de rezultatele alegerilor prezidențiale americane, amintind că a colaborat foarte bine cu fostul președinte republican Donald Trump.

Rutte este cel de-al 14-lea secretar general NATO și al patrulea olandez în această funcție.

Decizia ca premierul demisionar olandez Mark Rutte să devină cel de-al 14-lea secretar general al NATO a fost luată după ce contracandidatul său, președintele român Klaus Iohannis, i-a notificat pe aliați că se retrage din competiție, iar Consiliul Suprem de Apărare a Țării s-a pronunțat în favoarea susținerii de către România a candidaturii lui Mark Rutte.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul România, mesaj către noul secretar general NATO: Apărarea colectivă – esențială pentru succesul Alianței apare prima dată în Realitatea.md.