Sari la conținut

Alerta cu Marburg NU s-a confirmat în Hamburg. Cum se transmite virusul care „a semănat” panica în presa străină

  • de

Marți seara, mai multe publicații internaționale au scris despre izolarea unui peron de la gara din Hamburg, după ce două persoane venite din Rwanda au fost identificate cu simptome similare gripei. Jurnaliștii scriau că acestea au avut grijă de o persoană care avea o boală infecțioasă, fără a preciza despre ce este vorba.

 

Panică în gara din Hamburg, provocată de un posibil virus periculos. Zona a fost izolată

 

În spațiul public s-a presupus că ar putea fi Marburg, o maladie care persistă actualmente în Rwanda, țara de unde venise pacienții recent, și pentru care nu există leac. Boala se inițial de la animale infectate, în special lilieci și primate, apoi  prin fluide corporale, sânge, spermă sau obiecte contaminate cu aceste substanțe de la om la om.

Virusul pătrunde în organism prin răni deschise sau membranele mucoase din ochi, nas sau gură. Perioada de incubare este cuprinsă între 2 și 21 de zile

Bild a informat o zi mai târziu despre faptul că testele au arătat că pacienții nu au virusul Marburg. Tânărul de 26 de ani a precizat că, atunci când a contactat cu persoana bolnavă de Marburg, a purtat tot echipamentul de protecție necesar.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Care sunt simptomele virusului Marburg și cum trebuie prevenită boala

Principalele simptome sunt frisoanele, febra, dureri de cap sau mușchi, umflături la nivelul toracelui, erupții, greață, vărsături și diaree. Dacă maladia avansează, se pot înregistra hemoragii, delir, disfuncție multi-organică sau insuficiență hepatică.

Specialiștii Centrului american pentru Control și Prevenire a Bolilor din SUA notează că pentru a preveni boala trebuie evitat contactul cu sângele și fluidele corporale ale persoanelor bolnave, dar și cu sperma bărbaților care s-au însănătoșit, dacă testele nu arată că virusul a dispărut din materialul biologic. De asemenea, nu trebuie atinse, fără protecție, obiecte care ar fi putut intra în contact cu fluidele corporale ale unei persoane infectate. În zonele africane unde persistă boala, trebuie evitate interacțiunile cu liliecii egipteni și primatele.

Medicamente sau vaccinuri care să vindece sau să prevină maladia nu există, fiind utilizat tratamentul simptomatic. Rata mortalității a persoanelor infectate este cuprinsă între 20% și 90%.

Articolul Alerta cu Marburg NU s-a confirmat în Hamburg. Cum se transmite virusul care „a semănat” panica în presa străină apare prima dată în Realitatea.md.