Sari la conținut

Circa 130.000 de moldoveni, vizaţi în finanţarea ilegală a partidelor lui Şor. 1800 de lei ar costa „NU” la referendum

  • de

Circa 130.000 de moldoveni sunt vizați în finanțarea ilegală a partidelor lui Şor. Este vorba despre persoanele care primesc bani pe conturile Promsveazbank din Rusia, a precizat şeful Poliţiei Naţionale, Viorel Cernăuţeanu.

În dimineața de 3 octombrie, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Anticorupție au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale pornite pe cazul spălării banilor și finanțării ilegale a partidelor și grupurilor de inițiativă care susțineau potențiali candidați care voia să devină concurenți electorali în cursa pentru fotoliul de șef al statului. Infracțiunea a fost săvârșita în proporții deosebit de mari, de către un grup criminal organizat.

În cadrul perchezițiilor realizate  au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, sume de bani în diferită valută și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.

„Conform materialelor, persoanele afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor, au fost instruite să racoleze persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra sumelor de bani, urmând să fie anunțați în ajunul alegerilor prin intermediul grupelor din aplicația Telegram privind candidatul ce urmează a fi votat precum și să voteze cu opțiunea „Nu” la Referendum.

Grupul criminal organizat este format inclusiv din persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse și dirijează activitate într-o formă ierarhică bine organizată formată din”, precizează oamenii legii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Poliția a identificat până acum 130 de lideri teritoriali, care ar dirija activitatea grupului, ar acumula listele cu datele de identitate a persoanelor racolate, după care le-ar transmite organizat în Federația Rusă pentru înregistrare și deschiderea conturilor la Promsveazbank. Aceștia sunt remunerați lunar cu echivalentul a 45.000 de lei.

Alți 1927 de președinți de sector ar racola și dirija activitatea grupului de activiști și simpatizanți, acumula listele cu datele de identitate ale persoanelor și le-ar transmite liderului teritorial, fiind remunerați lunar cu echivalentul a 4600 de lei.

Peste 50.000 de activiști ar racola și dirija activitatea grupului de simpatizanți din sectorul deservit, ar acumula listele cu datele de identitate ale persoanelor racolate și le-ar transmite președintelui de sector, fiind remunerați lunar cu echivalentul a 4600 de lei.

Peste 70.000 de simpatizanți ai lui Șor ar fi fost racolate și instruite să voteze „Nu” la referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană și să susțină un anumit candidat, fiind remunerate cu sume cuprinse între 900 și 1800 de lei lunar.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/B4FBwRk7WTg” muted=”false”]

Articolul Circa 130.000 de moldoveni, vizaţi în finanţarea ilegală a partidelor lui Şor. 1800 de lei ar costa „NU” la referendum apare prima dată în Realitatea.md.