Sari la conținut

Spitalul raional Comrat are un nou tomograf computerizat. Este dotat cu sistem de inteligență artificială

  • de

La Spitalul raional Comrat „Isaac Gurfinghel” a fost inaugurat astăzi, 3 octombrie, un tomograf computerizat, dotat cu sistem de inteligență artificială. La eveniment a participat ministra Sănătății, Ala Nemerenco și președintele Parlamentului, Igor Grosu. 

Acesta va permite o diagnosticare mult mai corectă și rapidă a bolilor aparatului circulator, care este principala cauză a deceselor în Republica Moldova. De asemenea,  el va ajuta și la salvarea mai multor vieți omenești.

În ultimii ani, spitalul a beneficiat de investiții din partea statului, a Uniunii Europene și a OMS, precum – ambulanțe noi, mese de operație, aparate pentru monitorizarea funcțiilor vitale ale pacienților, lămpi chirurgicale și alte necesități pentru a acorda ajutorul necesar. Iar în anul 2024, a fost deschis și un centru AVC, unde medicii au reușit să salveze 29 de pacienți în stare foarte gravă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că în total, 12 tomografe de ultimă generație au fost instalate în spitalele din Republica Moldova. Doar pentru aceste utilaje au fost alocați aproape 120 milioane de lei, din fondurile Guvernului și ale partenerilor de dezvoltare.

„În ultimii 4 ani, am investite 3 miliarde de lei în spitalele din țară, o sumă record pentru țara noastră. De asemenea, pentru lucrătorii medicali, am crescut salariul personalului medical cu 25%, iar al celui non-medical – cu 85%. Vom continua să investim în calitatea sistemului nostru medical și să creștem nivelul de sănătate a oamenilor din întreaga țară, deoarece prioritatea noastră rămâne a fi grija față de oameni”, a declarat Igor Grosu.

Articolul Spitalul raional Comrat are un nou tomograf computerizat. Este dotat cu sistem de inteligență artificială apare prima dată în Realitatea.md.