Sari la conținut

Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene: „Războiul nu va mai dura mult!”

  • de

David Maxim a fost luptător în trupele speciale israeliene și a luat parte la misiuni speciale în Gaza și Liban. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Maxim vorbește despre ororile războiului provocat de teroriști și despre felul în care vor decurge ostilitățile. Bărbatul are dublă cetățenie, română și israeliană, și a luptat timp de mai bine de 20 de ani în Gaza și Liban.

În trecut, David Maxim a fost director adjunct al Aeroportului Timișoara, al patrulea cel mai important din țară, iar acum are o firmă de securitate și trăiește la București. A plecat împreună cu familia în Israel, cu un an înainte de Revoluție. A luptat pentru statul evreu, dar ulterior s-a întors în țara unde s-a născut, în România. Nu înainte de a le împărtăși și altora din experiența acumulată. Timp de mai mulți ani, a acceptat provocarea de a fi director de securitate al Aeroportului Internațional din Abidjan, în Coasta de Fildeș.

Evident, cele mai marcante amintiri vin de pe câmpul de luptă. Și a luptat ani la rând în Fâșia Gaza, împotriva teroriștilor Hamas, dar și în Liban, contra Hezbollah. Acolo a văzut toate ororile războiului și a văzut felul în care oamenii se ucid între ei fără să clipească. Ultimele evenimente, atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie 2023, bombardamentele din aprilie și cele din octombrie 2024 i-au lăsat un gust amar.

„În general oamenii ca mine n-ar trebui să vorbească, dar există momente în care așa ceva e inevitabil. Pentru că dacă nu vorbim noi cei care știm, îi lăsăm pe cei care nu știu cum să vorbească. Și nu neapărat că ei vorbesc cu rea intenție, dar problema e că o fac pur și simplu din fotoliu, iar de la lumina neonului praful de pușcă are un cu totul alt miros. Ori noi suntem în alte paradigme și de asta spun că oamenii ca noi nu trebuie să vorbească. Dar dacă cineva trebuie să vorbească despre acest infern, să le explice oamenilor ce se întâmplă acolo, iar atunci n-avem de ales, trebuie să o facem”, explică el.

El remarcă și faptul că Iranul a ajuns să fie izolat și că celelalte state arabe din zonă au format un adevărat cordon sanitar, pentru că nu au deloc încredere în regimul de la Teheran.

„Vorbim aici de o linie fundamentalistă și șiită care caută nu doar distrugerea Israelului, pentru că după Israel vor urma alte țări din Orientul Mijlociu, care vor fi puse în pericol. Și nu doar țări mici. Inclusiv fraților musulmani care nu sunt ca și ei. Cum spun musulmanii, pentru că ei știu bine din proprie experiență, întotdeauna un arab îi lovește mai tare decât un creștin. Și ei știu că în cazul unui război între două țări, arabe războiul va fi mult mai dur. Amitiți-vă numai câte crime au comis arabii împotriva arabilor, ce au făcut statele, regimurile totalitariste arabe, musulmane împotriva fraților lor. S-au bombardat și s-au lovit cu mult mai dur decât tot ce a făcut vreodată Israelul. Și continuă”, adaugă Maxim.

Lovitura originală care va îngenunchea Iranul

Spre deosebire de alți experți în securitate care cred că există riscul unui război total în Orientul Mijlociu, David Maxim e mai optimist. El spune că războiul actual nu va mai dura mult. Israelul, mai spune el, pregătește o lovitură nimicitoare împotriva Iranului, care va lăsa practic statul iranian fără alte capacități serioase de a ataca sau de a contraataca.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Vă spun sigur, războiul nu va mai dura mult. Va fi un lucru scurt, o deflagrație scurtă, pentru că așa ceva nu poate să dureze prea mult. Această incertitudine nu poate dura. Trebuie oprită. Reacția Israelului va fi rapidă și nu va lăsa loc de o altă reacție după ea. Probabil că ceea ce va face Israelul acum va pune Iranul în poziția de a nu mai putea reacționa chiar dacă ar vrea. Doamne ferește, nu o să spun că îi vor aduce înapoi în Epoca de Piatră, dar probabil că nu o să mai aibă capacități militare care să amenințe nici Israelul și nici pe altcineva”, prezice David Maxim.

Unde ar putea să lovească Israelul

„Va fi vorba de lovituri în puncte strategice, în puncte nevralgice, lovituri de infrastructură, cu foarte puțini oameni, cu puține victime și cu efecte distructive masive. Vor fi loviți mai degrabă generalii iranieni, oameni care au posturi cheie în ierarhia militară și nu vor fi lovituri împotriva trupe în masă. Apoi, sunt niște puncte nevralgice ale Iranului pe care le vede oricine. Sunt instalațiile nucleare, sunt instalațiile de infrastructură electrică, sunt infrastructurile petroliere, acestea vor fi țintele”, mai spune David.

În schimb, el este convins că loviturile militare israeliene au fost calculate în așa fel încât civilii nevinovați să nu aibă de suferit.

Articolul Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene: „Războiul nu va mai dura mult!” apare prima dată în Realitatea.md.