Sari la conținut

Republica Moldova și India au reluat negocierile politice, după o pauză de 21 de ani. Subiectele puse în discuție

  • de

Republica Moldova și India vor intensifica colaborarea în mai multe domenii, în special cel economic, comercial și al educației. Prioritățile colaborării dintre cele două state au fost discutate vineri, 4 octombrie curent, în cadrul celei de-a doua runde de negocieri politice, după prima sesiune desfășurată în anul 2003. La consultări au participat secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova, Sergiu Mihov și secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii India, Tanmaya Lal.

Cei doi oficiali au abordat o serie de subiecte bilaterale, regionale și internaționale de interes comun. De asemenea, au evidențiat progresele înregistrate în relațiile dintre cele două state în ultima perioadă. Ambele părți au reconfirmat angajamentul de a intensifica colaborarea, inclusiv prin organizarea vizitelor oficialilor de rang înalt în viitorul apropiat.

„India a salutat finalizarea de către Chișinău a procedurilor interne pentru aderarea la Alianța Internațională Solară (ISA), inițiativă lansată de Franța și India, ceea ce va contribui la consolidarea cooperării în domeniul energiei solare și al tehnologiilor de stocare”, se scrie într-un comunicat de presă al MAE.

Cooperarea în domeniul educației a fost, de asemenea, un subiect important, fiind discutată posibilitatea admiterii studenților indieni la cinci instituții de învățământ superioar din Republica Moldova, începând cu anul academic următor.

Oficialii au convenit să intensifice discuțiile asupra unor acorduri bilaterale esențiale, inclusiv în domeniul serviciilor aeriene, cooperării economice și comerciale, migrației și mobilității. La fel, au discutat și despre securitatea regională și internațională, subliniind importanța dialogului continuu.

Cei doi au convenit să organizeze următoarea rundă a consultărilor politice interministeriale la Chișinău, la o dată convenabilă ambelor părți.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Republica Moldova și India au reluat negocierile politice, după o pauză de 21 de ani. Subiectele puse în discuție apare prima dată în Realitatea.md.