Sari la conținut

VIDEO Antreprenorii din sudul țării, informați despre accesul la finanțare prin intermediul programelor ODA

  • de

Antreprenorii din raioanele Cahul, Leova și Cantemir au avut ocazia să participe la o întâlnire cu directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Vadim Codreanu. Evenimentul a avut ca scop informarea acestora despre accesul la finanțare prin intermediul programelor ODA, inclusiv programul guvernamental 373, destinat susținerii afacerilor mici și mijlocii.

„Vedem un interes sporit pentru programele pe care le gestionăm. Și de asta, este foarte important să avem contact direct cu ei, să vedem ce doresc ei să audă de la noi. Antreprenorii, cu siguranță, sunt interesați să prospere și atunci când guvernul vine în suportul lor, ei sunt doar fericiți, mai ales când suportul acesta este complementat cu suportul din partea partenerilor de dezvoltare, cum este în acest caz Uniunea Europeană”, a declarat Vadim Codreanu, directorul ODA.

Reprezentantul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Victor Ciobanu, a subliniat importanța sprijinirii antreprenoriatului local pentru dezvoltarea economică a regiunii.

„E evident că antreprenorii au nevoie de anumit suport ca ei să-și modernizeze afacerea, sa o dezvolte, să o ajusteze în raport cu standardele UE. Și aici, rolul statului este important, iar întâlnirea de astăzi vine să evidențieze acele dorințe, necesități ale antreprenorilor, suplimentar la programele care sunt deja implementate, ca să cunoaștem și cum se implementează programele și dacă ele sunt țintite anume pe necesitățile antreprenorilor sau este nevoie ceva de modificat”, a spus Victor Ciobanu, Secţia politici de dezvoltare a antreprenoriatului, MDED.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/dI0kQXEK804″ muted=”false”]

 

Accesul la finanțare și informare este esențial pentru ca antreprenorii din toate regiunile țării să poată depăși provocările și să-și dezvolte afacerile, susține președintele raionului Cahul.

„Noi ca și administrație publică avem un interes sporit ca antreprenorii noștri să fie informați, să cunoască și să știe unde să apeleze pentru a primi anumite ajutoare și susținere de la stat, că la rândul lor și ei contribuie la bugetul de stat, iar noi putem să putem să ne dezvoltăm comunitățile noastre”, a menționat Pavel Groza, președintele raionului Cahul.

Printre antreprenorii prezenți la discuție s-a numărat și Ecaterina Vulpe, o agricultoare din satul Roșu, raionul Cahul, care a accesat un credit prin Programul 373 pentru a-și dezvolta afacerea agricolă. 

„Sunt foarte mulțumită că am putut să procur un încărcător de cereale care îmi reduce foarte mult cheltuielile în procesul de lucru. Dacă înainte puteam să încarc manual trei mașini, acum cu agregatul acesta pot să încarc până la trei sute de tone pe zi. Este un proiect guvernamental, jumătate din creditele și procentele acordate sunt achitate de către Guvern și este foarte favorabil”, afirmă Ecaterina Vulpe, antreprenoare.

Participanții prezenți la eveniment au apreciat inițiativa ODA și au subliniat importanța acestor programe pentru dezvoltarea viitoarelor afaceri.

„Considerăm foarte importante instruirile ODA anume în teritoriu, da, noi avem posibilitatea să facem cunoștință cu informația, cu ghidurile de pe site-ul oficial al organizației, dar venind în teritoriu, avem posibilitatea de a adresa întrebările care ne dor, care ne interesează personal… reprezentanților ODA. Asta ne ușurează foarte mult activitatea, azi am aflat atâtea lucruri noi, nu am răbdare să ajung la oficiu, să deschid site-ul, programele și să văd unde pot aplica, pentru că mi s-au deschis ochii la multe programe și înțeleg că atâtea oportunități ne oferă statul prin intermediul organizațiilor sale”, a adăugat Mariana Profir, juristă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Eu cu siguranță aplic (la un program), sunt chiar în procesul de completare a formularului și astăzi chiar am primit multă informație și o voi folosi în viitor”, a conchis Cristina Ghindă, participantă.

În perioada 2022-2024, 61 de companii din raioanele Cahul, Cantemir și Leova au beneficiat de granturi în cadrul Programelor de suport financiar nerambursabil, valoarea totală a suportului financiar fiind de aproximativ 19,6 milioane de lei.

Articolul VIDEO Antreprenorii din sudul țării, informați despre accesul la finanțare prin intermediul programelor ODA apare prima dată în Realitatea.md.