Sari la conținut

Elevi cu carnet de muncă. Opt din zece tineri din învățământul dual rămân la compania unde au făcut stagiul practic

  • de

Lansat acum zece ani, învățământul dual asigură tinerii cu un loc de muncă încă de pe băncile instituțiilor vocațional tehnice și duce la creșterea productivității muncii în cadrul companiilor. Acestea au fost concluziile invitaților emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV, Galina Rusu, secretară de stat la Ministerul Educației și Cercetării, și Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie.

Astăzi în Republica Moldova sunt 42 de instituții de învățământ vocațional tehnic și 200 de întreprinderi care lucrează în parteneriat la pregătirea viitorilor specialiști. Studiile durează de la doi la patru ani în funcție de instituția de învățământ și programul de studii. În procesul de instruire, elevii îmbină orele teoretice din sala de clasă cu cele practice la întreprindere în proporție de 30 la 70, iar pentru activitatea practică primesc un salariu minim pe economie.

„Pregătim cadre care sunt solicitate pe piața muncii și rezolvăm o problemă socială deoarece tinerii sunt încadrați în câmpul muncii, ei câștigă un ban și învață a prețui munca lor. Dar cel mai important este că asta duce la creșterea productivității muncii și a competitivității întreprinderilor. Fără o forță de muncă bine calificată e greu să faci față concurenței pe piață”, a spus Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie.

85 la sută din tinerii pregătiți de învățământul dual rămân în cadrul companiei unde și-au făcut stagiul practic. Această formă de învățământ se bucură de mare interes din partea companiilor care au solicitat anul acesta pregătirea a peste 2000 de specialiști. Sunt specialități la care există concurs cu patru candidați pentru un loc de studii.

„La mare căutare din partea elevilor sunt profesiile bucătar, cofetar, brutar. Apoi este electrogazosudor-montator, domeniile confecțiilor și mecanicii auto. Sectorul automotive cu care s-a lansat învățământul dual se mențin în top. Avantajul acestui model de studii este că se ajustează cel mai bine și rapid la cerințele pieței muncii”, a menționat Galina Rusu, secretară de stat la Ministerul Educației și Cercetării.

Anul acesta la colegiile și școlile profesionale au fost înmatriculați 1630 de elevi, cu 60 la sută mai mulți față de anul trecut. Creșterea este semnificativă după ce în ultimii șapte ani numărul acestora a variat în jurul cifrei de o mie. Cu toate acestea, numărul de elevi înmatriculați este sub cererea întreprinderilor care au venit cu o solicitare de peste 2000 de specialiști formați în cadrul învățământului dual.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Articolul Elevi cu carnet de muncă. Opt din zece tineri din învățământul dual rămân la compania unde au făcut stagiul practic apare prima dată în Realitatea.md.