Sari la conținut

Comoară istorică descoperită într-o pădure din România: 60 de monede din argint, vechi de aproximativ 2400 de ani

  • de

O comoară istorică, veche de 2.400 de ani, a fost descoperită într-o pădure din Botoșani, România. Doi căutători de vestigii au găsit, ascunse în pământ, 60 de monede din argint, care ar data din secolele IV – III înainte de Hristos. Potrivit reprezentanților Muzeului Județean, descoperirea arheologică este o premieră pentru zona Moldovei, relatează digi24.ro.

Descoperirea istorică a fost făcută în pădurea din comuna Copălău, județul Botoșani. Marian Alecu și Adi Dănilă, doi căutători de comori, se aflau de câteva ore la plimbare, când detectoarele lor de metale i-au călăuzit spre locul în care era ascunsă comoara: 60 de monede din argint vechi de aproximativ 2.300 – 2.400 de ani.

Conform legii, cei doi prieteni au anunțat imediat autoritățile locale. Monedele istorice au fost predate apoi Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Botoșani, urmând ca apoi să fie transferate la Muzeul Județean Botoșani.

Deși în sudul Românei s-au mai descoperit astfel de monede, pentru zona Moldovei este o premieră.

„Astfel de monede nu au mai fost descoperite, doar din alte epoci. Din ce am vorbit cu cei de la Muzeul Județean, tipologia asta s-a mai descoperit în România, deci nu e o descoperire unică la nivel național”, a declarat Dănuț Huțu, directorul Direcției pentru Cultură.

Nu este prima descoperire istorică de pe raza județului Botoșani. În august curent, trei tineri au găsit într-o pădure din comuna Vârfu Câmpului un colier celtic și două podoabe. Obiectele ar avea o vechime de peste 2.500 de ani, estimează specialiștii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Comoară istorică descoperită într-o pădure din România: 60 de monede din argint, vechi de aproximativ 2400 de ani apare prima dată în Realitatea.md.