Sari la conținut

Cumpărarea alegătorilor, un fenomen îngrijorător pentru următoarele scrutine. Panfil: Oamenii vor aștepta favoruri

  • de

Mituirea alegătorilor moldoveni în campania pentru prezidențiale și referendum, este un fenomen îngrijorător, inclusiv pentru următoarele plebiscite din țara noastră. De această părere este Nicoale Panfil, director de programe la Promo-LEX. În opinia expertului, ilegalitățile comise în această campanie de Blocul „Victorie”, în frunte cu oligarhul fugar Ilan Șor, ar putea crea un precedent periculos pentru parlamentarele din 2025, și nu numai.

„Nu am avut niciodată un astfel de caz când cineva ar face o întreagă campanie, fără principii, folosind bani uriași, bani din afară, nu doar pentru propagandă, nu doar pentru campania electorală, dar și pentru a mitui oamenii. Cunoaștem despre cel puțin șapte cazuri pe care am reușit să le aflăm și avem câteva detalii în acest sens. Nu vorbesc despre ce a spus Poliția, pentru că, în realitate, noi, desigur, nu avem posibilitățile pe care le are Poliția și Procuratura. Vorbim de supraveghere civilă, lucru pe care, în principiu, îl poate vedea fiecare cetățean. Toată lumea din satul său, de exemplu, știe că această persoană face asta sau asta.

În principiu, toată lumea ar putea, să spunem, să informeze Poliția sau alte autorități, sau cel puțin candidații, de exemplu. Poate ei favorizează un candidat sau partid, le poate spune, iar candidații ar putea depune contestații sau plângeri. Mecanism există, dar regret mult că partidele politice nu prea lucrează cu asta, nu prea acordă atenție. De parcă nu ii priveste. De fapt, acești cetățeni ai noștri, care sunt într-un fel învățați cu un astfel de fenomen, îmi este teamă că în următoarele campanii electorale, de exemplu, ei vor întreba: „Ce ai de gând să-mi oferi, ca să merg la vot, ca să te votez?” Pentru că oamenii noștri vor fi atât de obișnuiți cu așa chestii”, a precizat Nicolae Panfil, în cadrul emisiunii „Teritoria Svabodî”, difuzată luni, 7 octombrie curent, la RLIVE TV.

[bzplayer mp4=”https://cloud.realitatea.group/video/realitatea.md/Nicolae-Panfil-Promo-LEX.mp4″ muted=”false” thumbnails=”true”]

 

Totodată, Nicolae Panfil mai spune că oamenii care sunt plătiți de Șor pentru a vota împotriva aderării Moldovei la Uniunea Europeană și împotriva candidatului X sau Y, sunt bine instruiți, în cadrul unor întâlniri private și ascunse de oamenii simpli.

„Am reușit să ajungem de câteva ori la astfel de evenimente, să aflăm ce se spune acolo, ce se oferă și așa mai departe. Dar, din păcate, ei știu foarte bine cum să organizeze întâlnirile, au deja experiență, aparent, și abordează fenomenul într-un mod foarte bine organizat. Ceea ce zice Politia, nu stiu cum să comentez, despre cei vreo 130 de mii. Înțelegem că Blocul „Victorie” lucrează pe un principiu de rețea, fiecare persoană aduce încă 5 sau 10 persoane, și astfel a fost efectuată o numărătoare aproximativă a acestor cazuri. Dar amploarea este înfricoșătoare, pentru că este potențial foarte periculos pentru democrația din Republica Moldova”, a conchis Panfil.

 

Amintim că, 130.000 de alegători moldoveni au primit bani de la gruparea criminală condusă de prorusul și oligarhul fugar Ilan Șor ascuns de Kremlin pentru a vota contra referendumului constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE, banii fiind transferați din Rusia prin intermediul unei bănci care se află pe lista sancțiunilor internaționale. Liderii teritoriali sunt remunerați lunar cu echivalentul a 45.000 de lei.

Moldovenii implicați sau care sunt tentați să se implice riscă să piardă bunuri în contravaloarea banilor transferați de către politicianul fugar sau chiar pușcărie, i-a avertizat șefa Procuraturii Anticorupție.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Fii informat, votează conștient”, implementat de Bright Communications cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia Asociației Promo-LEX și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Articolul Cumpărarea alegătorilor, un fenomen îngrijorător pentru următoarele scrutine. Panfil: Oamenii vor aștepta favoruri apare prima dată în Realitatea.md.