Sari la conținut

De ce votăm „DA” la referendum? Cum își motivează Partidul Verde Ecologist și Mișcarea Respect Moldova susținătorii

  • de

Uniunea Europeană este unica cale spre dezvoltarea Republicii Moldova. De acest lucru sunt convinși reprezentanții Partidului Verde Ecologist și cei ai Partidului Mișcarea Respect Moldova, prezenți la dezbaterile electorale pentru referendum organizate luni, 7 octombrie curent, de RLIVE TV. Reprezentanții Partidului Comuniștilor nu au reacționat la invitația expediată de redacția noastră.

În studioul RLIVE TV au fost prezenți Anatolie Prohnițchi, reprezentantul Partidului Verde Ecologist, și Igor Curov, reprezentantul Partidului Mișcarea Respect Moldova. Cei doi au fost întrebați de ce au ales să îndemne cetățenii să voteze opțiunea „DA” la referendumul din 20 octombrie.

„De ce da? Republica Moldova, timp de 33 de ani, a avut diferite guvernări cu diferite propuneri, diferite uniuni, fie CSI, fie Vamală, fie nuștiu care. (…) Uniunea Europeană ne-a întins o mână de ajutor, ne-a acceptat, invitat, (…) ne-au acordat granturi și susțineri, dar și o tratare omenească în cadrul Europei, nu cum se întâmplă în Rusia, unde cetățenii noștri sunt opriți, sunt luați la întrebări și scurg bani din ei. (…) Eurosceptici sunt foarte puțini în realitate, însă sunt foarte mulți care își exprimă poziția lor (n.r. împotriva UE) datorită finanțării din afară, Federația Rusă, de unde vin banii prin intermediul grupărilor criminale, ca să voteze împotriva UE și referendumului. Rusia niciodată nu i-a dorit binele Moldovei. Noi însă vrem altceva, vrem în lumea civilizată”, a declarat Anatolie Prohnițchi, reprezentantul Partidului Verde Ecologist.

„Partidul Mișcarea Respect Moldova este un partid tânăr pe piața politică. Echipa partidului a decis să fie alături de cetățeni, pentru a participa la referendum cu opțiunea „Da”. De ce? Dacă vorbim geografic și geopolitic, noi suntem europeni. Dacă vorbim despre guvernările precedente care au semnat acte pentru aderare, nu s-a făcut nimic. Astăzi este un moment istoric pentru Republica Moldova, fiindcă cetățenii trebuie să conștientizeze necesitatea absolută a direcției de dezvoltare a R. Moldovei în familia europeană. (…) Cred că vor fi provocări din extern, însă populația înțelege că unica direcție corectă este Uniunea Europeană”, a precizat Igor Curov, reprezentantul Partidului Mișcarea Respect Moldova.

 

Amintim că 15 partide din Moldova au fost înregistrate în calitate de participanți la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024. 13 cu opțiunea „DA”, iar alte două partide cu opțiunea „NU”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Fii informat, votează conștient”, implementat de Bright Communications cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia Asociației Promo-LEX și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Articolul De ce votăm „DA” la referendum? Cum își motivează Partidul Verde Ecologist și Mișcarea Respect Moldova susținătorii apare prima dată în Realitatea.md.