Sari la conținut

Forumul de afaceri privind Dezvoltarea Durabilă a demonstrat necesitatea de a acționa acum

  • de

Forumul de cooperare a sectorului privat privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) a avut loc la 3 octombrie 2024, la Chișinău, și a reunit peste 150 de lideri și lidere din sectorul privat, autorități și alte părți interesate cheie pentru a colabora și a discuta strategii inovatoare de realizare a Agendei de Dezvoltare Durabilă în Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat la inițiativa comună a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Moldova și a Asociației Investitorilor Străini (FIA), în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.

Mediul de afaceri – un potențial catalizator pentru dezvoltarea durabilă

Prezent la eveniment, Viceprim-ministrul, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizare, Dumitru Alaiba, a vorbit despre importanța dezvoltării economiei, ca parte a eforturilor de creștere a nivelului de trai în țara noastră: „Societățile avansate au realizat că nu totul este despre profit. Avem nevoie de o economie în dezvoltare pentru a putea oferi fiecărui membru al societății acel nivel de prosperitate, calitate a vieții, ocrotire a sănătății, educație, infrastructură și multe altele. Pentru a atinge acest scop, trebuie să avem asemenea discuții, trebuie să avem parteneriate solide bazate pe încredere, pentru că nimeni n-o să reușească de unul singur. Totul este despre a stabili o cooperare solidă, în care să înțelegem că avem un interes și o misiune comună”.

Realizarea ODD-urilor poate fi obținută doar prin eforturile comune ale ONU, Guvernului, organizațiilor non-profit, dar și cu implicarea activă a sectorului privat, care poate impulsiona schimbarea prin adoptarea și implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ca parte a proceselor sale de afaceri.

„Sectorul privat din Republica Moldova are potențialul de a deveni catalizatorul dezvoltării durabile a țării, prin stimularea creșterii economice, asigurându-se că aceasta este incluzivă și prietenoasă mediului. Viitorul planetei noastre, economiei noastre și comunităților noastre depinde de acțiunile pe care le întreprindem astăzi”, a declarat Coordonatoarea Rezidentă ONU în Republica Moldova, Yesim ORUC.

Participanții Forumului au avut ocazia de a face cunoștință și de a explora potențiale oportunități de parteneriate cu Agențiile ONU din Moldova, care deja implementează proiecte comune cu sectorul privat, ghidând companiile din țară privind Dezvoltarea Durabilă, și care sunt deschise să extindă acest parteneriat. Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) a prezentat un model pentru extinderea politicilor favorabile familiei în Moldova în parteneriat cu comunitatea de afaceri, reprezentanții UN Women au vorbit despre îmbunătățirea egalității de gen la locul de muncă, în mediul de afaceri și în societate, iar reprezentanții Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) au dat exemple de sprijinire a durabilității și competitivității întreprinderilor prin implementarea unor practici circulare și eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor, folosind exemplul Eu4Environment – un program care ajută Republica Moldova în tranziția sa către o economie verde.

Investitorii străini dezvoltă un mediu durabil

În cadrul evenimentului, investitorii străini – membri ai Asociației Investitorilor Străini din RM (FIA) – și-au împărtășit experiența lor în implementarea politicilor și practicilor de Dezvoltare Durabilă. Patru companii membre FIA – Efes Moldova, Kaufland Moldova, Moldcell și Orange Moldova – și-au prezentat politicile de dezvoltare durabilă și au arătat că ODD-urile pot fi implementate cu succes de sectorul privat din Moldova. Reprezentanții investitorilor străini  au prezentat modul în care procesele de afaceri actualizate, inclusiv extinderea lor către furnizorii locali, permit companiilor să participe activ la realizarea ODD-urilor.

„Noi, investitorii străini, membri ai FIA, investim în afaceri durabile în Republica Moldova, creând în jurul nostru comunități întregi de parteneri, atât pentru implementarea proceselor noastre de afaceri, cât și pentru dezvoltarea unui mediu durabil, o atmosferă prietenoasă pentru angajați și pentru întreg mediu social. În acest sens, investitorii străini cooperează activ cu proiectele ONU în Moldova”, a subliniat Alphan AKPECE, Președinte Interimar al Asociației Investitorilor Străini în Republica Moldova.

Piața europeană solicită implementarea ESG

În contextul procesului de negociere privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, implementarea politicilor de Dezvoltare Durabilă de către mediul de afaceri capătă un nou impuls. Prin urmare, la Forum a fost discutată o perspectivă a inițierii unei raportări non-financiare pentru companiile din Moldova, precum și așteptările pieței europene de la companiile locale în ceea ce privește conformitatea acestora cu practicile ESG (principii durabile de mediu, sociale și de guvernanță în afaceri) adoptate în UE și durabilitatea în general.

„Noi percepem totul prin prisma standardelor europene. Aspirațiile Republicii Moldova de a adera la UE și de a se alinia la principiile de durabilitate ne determină să ne axăm pe o creștere economică bazată pe responsabilitate social”, a spus Veronica Arpintin, Secretara de Stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. „ESG-urile, în contextul nostru, ar fi niște aspirații ale țării astfel încât să ne aliniem, să ne îmbunătățim, dar și să vedem cum aceste standarde sunt reflectate în activitățile de afaceri, în operațiuni, în lanțuri de aprovizionare, în instrumentele de gestionare, în plăți decente. Toate acestea reprezintă acele obiective ce țin de mediu, aspectul social și de guvernare”, a mai subliniat Veronica Arpintin.

Experții europeni subliniază că pentru companiile din Republica Moldova este esențial să înțeleagă nevoile partenerilor și clienților din UE, pe care îi pot ajuta să-și atingă obiectivele ESG. Companiile necesită să-și evalueze impactul, să-și stabilească obiective ambițioase și să decidă dacă va folosi ESG-urile ca un instrument strategic pentru a pătrunde pe noi piețe.

“Uniunea Europeană este una dintre cele mai ambițioase regiuni din punct de vedere al reglementării dezvoltării durabile. Companiile cu sediul în UE, precum și cele care activează pe piața Uniunii Europene, trebuie să implementeze practici durabile de-a lungul lanțurilor lor valorice. În esență, aceste reglementări transformă practicile de afaceri durabile într-o „licență de operare” pe piața europeană. Nerespectarea acestor regulamente nu este o opțiune – întreprinderile trebuie să se adapteze sau să se confrunte cu consecințe grave, inclusiv pierderea potențială a accesului pe piață”, a menționat Thomas SKOV-HANSEN, Șeful Departamentui ESG a Confederației Industriei Daneze (DI) din Danemarca.

“Chiar dacă compania dumneavoastră își desfășoară activitatea în afara UE, este probabil ca clienții din UE să vă ceară în curând să respectați aceste reglementări. Iar dacă compania dvs. nu este în măsură să îndeplinească aceste cerințe, riscă să piardă accesul la piața UE. Acesta este motivul pentru care recomandăm insistent companiilor din afara UE să nu mai aștepte, ci să își înceapă parcursul ESG acum”, a mai evidențiat Thomas SKOV-HANSEN.

Articolul Forumul de afaceri privind Dezvoltarea Durabilă a demonstrat necesitatea de a acționa acum apare prima dată în Realitatea.md.