Sari la conținut

Parlamentul European susține aproape unanim aderarea Moldovei la UE, dar este îngrijorat de ingerințele Rusiei

  • de

Eurodeputaţii şi reprezentanta Comisiei Europene Vera Jourova şi-au exprimat marţi, 8 octombrie curent, în cadrul unei dezbateri în plenul Parlamentului European la Strasbourg, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova şi îngrijorarea în privinţa ingerinţelor ruseşti în perspectiva alegerilor prezidenţiale şi a referendumului privind aderarea țării noastre la UE, relatează antena3.ro.

Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, a declarat că Republica Moldova poate conta pe sprijinul UE în continuarea reformelor.

„Odată cu alegerile prezidenţiale şi referendumul de aderare vedem o creştere a ingerinţelor ruseşti. Ţintele ruseşti rămân neschimbate: a deraia aderarea Moldovei şi a o readuce în sfera sa de influenţă”, a afirmat reprezentanta Comisiei la dezbaterea din PE.

Jourova a spus că viitorul Republicii Moldova nu poate fi „luat ostatic” de conflictul nerezolvat din Transnistria, dar pe de altă parte a subliniat că „trebuie să ne asigurăm că întreaga populaţie, inclusiv cea din zona transnistreană, beneficiază de integrarea europeană”.

„Cetăţenilor Republicii Moldova le transmitem că Uniunea Europeana vede lupta voastră împotriva interferenţei ruse şi suntem alături de voi. Vrem ca Republica Moldova să fie puternică, independentă, să-şi decidă singură viitorul”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureşan.

Pierre-Romain Thionnet, din grupul Patrioţi pentru Europa, a spus în cadrul dezbaterii că războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei „a arătat cât de fragilă este R. Moldova şi cât de importantă este pentru Europa”.

În acelaşi timp, eurodeputatul francez din formaţiunea Rassemblement national a vorbit despre problemele Republicii Moldova cu corupţia şi a afirmat că „rezilienţa Republicii Moldovei nu poate fi întărită doar din afară”.

„Kremlinul e la peste o mie de kilometri distanţă, dar continuă să se amestece în politica din Moldova. Moldovenii îşi doresc un viitor în democraţie. Vor decide nu doar persoana care va fi preşedinte, ci şi direcţia geopolitică a ţării”, a spus în cadrul dezbaterii polonezul Tobiasz Bochenski.

Reprezentantul Olandei Reinier Van Lanschot, din cadrul grupului Verzi/Alianţa Liberă Europeană, şi-a exprimat încrederea în capacitatea preşedintei Maia Sandu de a superviza parcursul european al Republicii Moldova.

Eurodeputata PSD Maria Grapini a lansat un apel către cetăţenii din Republica Moldova:

„Vă putem ajuta, dar trebuie şi voi să vă mobilizaţi. Mergeţi la vot şi susţineţi drumul european!”

Nu în ultimul rând, eurodeputatul AUR Adrian-George Axinia a apreciat în discursul său că „ar fi fost nevoie în perspectiva referendumului din 20 octombrie de o prezenţă mai mare a liderilor UE la Chişinău”.

Votul Parlamentului European asupra rezoluţiei privind ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova va avea loc miercuri, 9 octombrie curent, în jurul prânzului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Parlamentul European susține aproape unanim aderarea Moldovei la UE, dar este îngrijorat de ingerințele Rusiei apare prima dată în Realitatea.md.