Sari la conținut

Premiul Nobel pentru Fizică 2024: Doi cercetători au dezvoltat tehnologiile inteligenței artificiale

  • de

Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat în 2024 cercetătorilor John Hopfield și Geoffrey Hinton. Cei doi au stat la baza dezvoltării tehnologiei inteligenței artificiale.

„Realizările laureaților din acest an în fizică stau pe fundația științei fizice. Ei au arătat un mod complet nou prin care putem folosi computerele pentru a ne ajuta și ghida în abordarea multor provocări cu care se confruntă societatea noastră”, notează Academia Regală Suedeză de Științe într-un comunicat.

Laureații Premiului Nobel pentru Fizică din 2024 au folosit instrumente din fizică pentru a construi metode care au ajutat la punerea bazelor învățării automate puternice de astăzi. John Hopfield a creat o structură care poate stoca și reconstrui informații. În timp ce Geoffrey Hinton a inventat o metodă care poate descoperi independent proprietăți în date, devenind esențială pentru marile rețele neuronale artificiale utilizate acum.

John J. Hopfield, născut în 1933 în Chicago și-a obținut doctoratul în 1958 de la Universitatea Cornell, Ithaca. Este profesor la Universitatea Princeton.

Geoffrey E. Hinton, născut în 1947 în Londra, și-a obținut doctoratul în 1978 de la Universitatea din Edinburgh. Este profesor la Universitatea din Toronto.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că săptămâna premiilor Nobel a început la Stockholm, luni, 7 octombrie.

Săptămâna Nobel începe la Stockholm. Primul premiu, anunțat pentru performanțe în medicină

Articolul Premiul Nobel pentru Fizică 2024: Doi cercetători au dezvoltat tehnologiile inteligenței artificiale apare prima dată în Realitatea.md.