Sari la conținut

VOTAT Parlamentul European a adoptat rezoluția care vizează reziliența Republicii Moldova

  • de

Parlamentul European a adoptat miercuri, 9 octombrie, rezoluția care vizează reziliența Republicii Moldova înainte de desfășurarea alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la UE din 20 octombrie. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„Parlamentul European cere creșterea sprijinului european pentru Republica Moldova în procesul de aderare la UE și în combaterea riscurilor de securitate. Tocmai am votat, cu largă majoritate, rezoluția Parlamentului European privind situația din Republica Moldova. Rezultatul votului: 508 voturi „pentru”, 53 „împotrivă” și 104 abțineri.  Rezultatul votului: 508 voturi „pentru”, 53 „împotrivă” și 104 abțineri. Rezoluția, pe care am negociat-o în numele Grupului PPE și am co-semnat-o împreună cu toți europarlamentarii Partidului Național Liberal, este intitulată: Consolidarea rezilienței Republicii Moldova împotriva ingerințelor Rusiei înainte de următoarele alegeri prezidențiale și a referendumului UE”, se arată în mesajul lui Mureșan.

Potrivit eurodeputatului, în textul rezoluției:

Se confirmă sprijinul total al Parlamentului European pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru creșterea prosperității și siguranței în Moldova;
Sunt evidențiate progresele extraordinare realizate de Republica Moldova în domeniul reformelor, progrese care au dus la începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană;
Sunt condamnate, în același timp, tentativele Federației Ruse de a influența alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova ce vor avea loc pe 20 octombrie;
Este susținut, astfel, creșterea sprijinului european pentru Republica Moldova în combaterea acestor ingerințe, inclusiv prin creșterea resurselor pentru Misiunea de Parteneriat Civil a Uniunii Europene în Republica Moldova și creșterea alocărilor pentru Republica Moldova prin intermediul Instrumentului European pentru Pace.
Este susținută creșterea sprijinului financiar pentru Republica Moldova pentru a accelera procesul de reformare, modernizare și dezvoltare economică a țării înainte de aderarea propriu-zisă la Uniunea Europeană.
Concret, Parlamentul European cere adoptarea unul Plan European de Creștere pentru Republica Moldova și mai multe fonduri europene alocate acestei țări din viitorul Buget multianual al UE. În același timp, Parlamentul European solicită liberalizarea permanentă a comerțului dintre UE și Republica Moldova și integrarea graduală a Republicii Moldova în Piața Unică.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Parlamentul European susține aproape unanim aderarea Moldovei la UE, dar este îngrijorat de ingerințele Rusiei

Articolul VOTAT Parlamentul European a adoptat rezoluția care vizează reziliența Republicii Moldova apare prima dată în Realitatea.md.