Sari la conținut

Chișinăul bate obrazul Tiraspolului, după declarațiile despre referendum: Nu permit nici măcar accesul cu urna mobilă

  • de

După exponenții regimului de la Tiraspol au declarat că vor secții de votare la referendum pe teritoriul necontrolat constituțional, Biroul Politici de Reintegrare punctează că, pe 20 octombrie, persoanele din stânga Nistrului își vor putea exercita dreptul de a alege în perimetrul zonei de securitate.

Autoritatea menționează că pentru cetățenii moldovenii din Transnistria se deschid 30 de secții de votare. În același timp, din cauza posibilelor interferențe, procesul nu poate fi organizat pe teritoriul necontrolat.

„Deschiderea unor secții de vot în perimetrul necontrolat, acolo unde nu există nicio garanție privind siguranța procesului, nicio certitudine că nu vor fi interferențe externe ce pot prejudicia rezultatul este contrară normelor legale.

Informăm, că pe parcursul ultimelor săptămâni Tiraspolul creează impedimente suplimentare pentru accesul reprezentanților partidelor politice, dar și a jurnaliștilor sau oamenilor de cultură din dreapta Nistrului pentru a evita orice interacțiune a acestora cu cetățenii Republicii Moldova din raioanele de est. Structurile nelegale de forță ale Tiraspolului verifică minuțios toate mijloacele de transport care se îndreaptă spre municipiul Bender și Stânga Nistrului pentru a împiedica difuzarea materialelor electorale ori a publicității legate de referendumul din 20 octombrie”, transmit reprezentanții Biroului Politici pentru Reintegrare.

Se mai precizează că Tiraspolul nu a acceptat nici accesul cu urna mobilă a funcționarilor electorali. Așadar, declarația emisă la Tiraspol este calificat drept una manipulatoare, „făcută, cel mai probabil, la comanda unor forțe externe”.

„În acest context, autoritățile moldovene cer încă o dată Tiraspolului să se abțină de la orice obstrucționare a scrutinului și referendumului din 20 octombrie, precum și de la orice tentativă de a se implica – direct ori indirect – în procesul electoral”, punctează responsabilii de la Biroul Politici pentru Reintegrare.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că vineri, 11 octombrie, așa-numitul minister de externe de la Tiraspol a emis o declarație prin care acuza Chișinăul că ar obstrucționa viziunile cetățenilor din stânga Nistrului, invocând că este „oportună” desfășurarea referendumului pe teritoriul controlat de forțe separatiste.

Separatiștii vor propriul referendum pentru aderare la UE?! „Considerăm oportun…”

 

Articolul Chișinăul bate obrazul Tiraspolului, după declarațiile despre referendum: Nu permit nici măcar accesul cu urna mobilă apare prima dată în Realitatea.md.