Sari la conținut

Ediție specială la RLIVE TV: Directorul executiv al Asociației Promo- LEX, invitat la „Realitatea te privește”

  • de

Alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie curent, vor avea loc într-un context marcat din punct de vedere al politicii interne, printr-o stabilitate parlamentară și guvernamentală confortabilă pentru Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și printr-o relație complicată cu opoziția, atât în Legislativ, cât și în afara acestuia.

Competiția electorală ține atât de caracterul dublu al acestor alegeri, cât și de scrutinul parlamentar din 2025, văzut drept o oportunitate politică majoră.

Integritatea proceselor democratice din R. Moldova în continuare este pusă la încercare de problema finanțării ilegale a proceselor politice și electorale. Aceasta a depășit demult limitele unei competiții politice interne și a devenit, mai curând, o manifestare a războiului hibrid al Federației Ruse împotriva R. Moldova. Societatea civilă trebuie să monitorizeze atent alegerile, întrucât acesta este cel mai important exercițiu democratic în timpul căruia cetățeanul deține puterea. Avem o campanie electorală cu 11 candidați care aspiră la funcția de șef de stat.

Candidații la prezidențiale promit să asigure pacea și securitatea în R. Moldova. Ce presupune această promisiune electorală? Cum vor influența locuitorii din stânga Nistrului rezultatul scrutinului din 20 octombrie? Ce presupune procesul de reglementare transnistreană în contextul integrării europene a R. Moldova și a arhitecturii de securitate regională? Care sunt principalele provocări în calea de aderare la UE? Care sunt punctele forte pe termen mediu și lung pentru ambele maluri ale Nistrului?

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Căutăm răspuns în cadrul emisiunii „Realitatea te privește”, vineri, 11 octombrie, începând cu ora 20:00, la RLIVE TV. Invitatul jurnalistei Valentina Ursu este Ion Manole, directorul executiv al Asociației Promo- LEX.

Articolul Ediție specială la RLIVE TV: Directorul executiv al Asociației Promo- LEX, invitat la „Realitatea te privește” apare prima dată în Realitatea.md.