Sari la conținut

Premiul Nobel pentru Literatură. Han Kang devine a doua laureată din istoria Coreei de Sud

  • de

Premiul Nobel pentru Literatură a fost decernat în 2024 unei scriitoare din Coreea de Sud. Han Kang a scris o proză poetică intensă, care explorează traumele istorice și expune fragilitatea vieții umane.

Câștigătoarea provine dintr-o familie literară, tatăl său fiind un romancier renumit. Pe lângă scris, s-a dedicat și artei și muzicii, aspect care se reflectă în întreaga sa operă literară.

Han Kang și-a început cariera în 1993, odată cu publicarea mai multor poezii în revista „Literatură și Societate”.

Han Kang este prima persoană născută în Coreea de Sud care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură și doar a doua din istoria acestei țări care a fost premiată cu un Nobel. Fostul președinte sud-coreean Kim Dae-jung a câștigat în 2020 Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de reconciliere cu Coreea de Nord și Japonia, dar și promovarea democrației și drepturilor omului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Tatăl lui Han Kang le-a declarat reporterilor că fiica sa ar putea continua să evite lumina reflectoarelor, după ce a refuzat să ofere interviuri sau comentarii şi s-a ferit de atenţia presei după victoria de joi.

Han Kang a primit vestea că a câştigat premiul Nobel pentru Literatură cu aproximativ 10 – 15 minute înainte de anunţul oficial şi a fost atât de surprinsă încât la un moment dat a crezut că ar putea fi o înşelătorie, a mai povestit tatăl ei.

Articolul Premiul Nobel pentru Literatură. Han Kang devine a doua laureată din istoria Coreei de Sud apare prima dată în Realitatea.md.