Sari la conținut

Prevenirea incendiilor în perioada rece a anului. Campanie demarată de IGSU

  • de

Pompierii din Republica Moldova au început o campanie pentru a preveni incendiile în perioada rece a anului. Ei vor merge pe la casele oamenilor pentru a le reaminti cum să utilizeze corect instalaţiile şi aparatele electrice de încălzit. Prima vizită de informare a fost făcută vineri, 11 octombrie curent, într-o gospodărie din municipiul Chișinău.

Specialiștii au îndemnat locatarii să acorde o atenție deosebită măsurilor de siguranță în exploatarea aparatelor electrice de încălzit, contribuind astfel la reducerea riscurilor de incendiu și altor situații de risc.

„Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au îndemnat oamenii să verifice minuțios instalațiile de încălzit înainte de utilizare, asigurându-se că nu sunt deteriorate. Aparatele de încălzit, cum ar fi reșouri, cămine, climatizatoare, pături, plăpumi și saltele electrice trebuie să fie standardizate, autorizate și certificate, fiind procurate dintr-un magazin specializat”, se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, pompierii au rugat oamenii să instaleze și monteze corect aparatele conectate la electricitate, evitând amplasarea acestora lângă materiale combustibile, cum ar fi mobilier, lenjerie, haine și alte obiecte ușor inflamabile.

Mai mult, salvatorii au îndemnat cetățenii să nu acopere sursele de încălzit, să nu suprasolicite rețelele electrice și să nu utilizeze simultan mai mulți consumatori electrici, în vederea evitării unui scurtcircuit.

La fel, pompierii le recomandă cetățenilor să deconecteze aparatale de la electricitate în timpul nopții, dar și atunci cînd pleacă de acasă. Aceștia avertizează și părinții să-şi supravegheze în permanenţă copiii, îndeosebi când aceştia se află în încăperi încălzite de aparate electrice.

Potrivit datelor statistice ale IGSU, în urma încălcării regulilor de siguranță la utilizarea instilațiilor electrice în anul 2023 au fost înregistrate 386 cazuri de incendii, iar în anul 2024 au fost raportate 282 de cazuri.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Prevenirea incendiilor în perioada rece a anului. Campanie demarată de IGSU apare prima dată în Realitatea.md.