Sari la conținut

„Valea Prutului – vatră de civilizație românească”. RLIVE TV începe difuzarea documentarelor din cadrul proiectului

  • de

RLIVE TV începe difuzarea documentarelor realizate în cadrul proiectului „Valea Prutului – vatră de civilizație românească”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. Producțiile vor putea fi urmărite începând cu 15 octombrie 2024, de luni până vineri, la ora 17:00.

Jurnalista Ecaterina Covali, alături de echipa de producție, a vizitat 10 localități amplasate la 30 de kilometri de frontiera dintre Republica Moldova și România, pentru a relata despre viața și preocupările oamenilor pe care îi desparte râul Prut.

Localnici din Duruitoarea, Cahul, Ungheni, Sculeni și Leova din Republica Moldova, precum și locuitori din Iași, Bivolari, Ștefănești, Galați și Huși din România au relatat despre istoria satelor și orașelor lor, pasiunile lor, grijile cotidiene și legăturile pe care le au cu prietenii, rudele sau vecinii de pe celălalt mal al Prutului.

Totodată, a fost desfășurat și unui studiu cantitativ social, prin intermediul unui sondaj de opinie. Cercetarea a ținut de subiecte socio-culturale, legate de viața, munca, hrana și obiceiurile oamenilor din comunitățile alese, remarcând că oamenii de pe ambele maluri ale Prutului au aceleași tradiții, dar și preocupări, transmit reprezentanții INFO LIVE, realizatori ai proiectului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Din iulie și până în septembrie, pe lângă vizitele în localitățile din Valea Prutului, realizarea documentarelor și a unui sondaj, echipa proiectului al lansat și pagini de Facebook și Instagram, dar și un profil pe TikTok, unde relatează despre oamenii și cultura din Valea Prutului.

„Același popor, aceeași limba, aceeași istorie, ne-am convins vizitând zece localități învecinate de pe ambele maluri ale Prutului, am văzut asta cu ochii noștri. Avem aceiași eroi istorici, aceiași sfinți care ne protejează, aceiași oameni, sufletiști, omenoși, cu tradiții și valori comune, adevăr ce nu poate fi șters ascuns sau uitat”, spune Ecaterina Covali, realizatoarea proiectului.

„Valea Prutului- vatră de civilizație românească” este proiectul inițiat de organizația non-guvernamentală INFO LIVE și realizat cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. ONG-ul își propune să promoveze identitatea românească a cetățenilor din Republica Moldova și unitatea valorilor. În total, vor fi lansate 10 reportaje din cinci localități din Republica Moldova și cinci localități din România, situate în apropiere de Prut.

INFO LIVE a implementat în ultimii trei ani 14 proiecte. Inițiativele s-au referit la consolidarea rolului mass-media în societate, dezvoltarea capacităților instituționale ale redacțiilor și ale jurnaliștilor, educarea unei societăți mai reziliente și mai informate, care să-și poată apăra drepturile și libertățile.

Articolul „Valea Prutului – vatră de civilizație românească”. RLIVE TV începe difuzarea documentarelor din cadrul proiectului apare prima dată în Realitatea.md.