Sari la conținut

VIDEO Ce este NATO, de ce a fost creată și ce scop are

  • de

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este o alianță politico-militară stabilită în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord care a fost semnat la Washington pe 4 aprilie 1949. A apărut ca răspuns la provocările și amenințările de securitate generate de Războiul Rece și politicile expansioniste ale Uniunii Sovietice. În prezent, cuprinde 32 de state membre din Europa și America de Nord.

De-a lungul anilor, NATO s-a dezvoltat într-o organizație robustă, jucând un rol crucial în promovarea stabilității și cooperării între membrii săi și dincolo de aceștia. La nivel de structură, NATO este împărțit domenii – cel politic și cel militar.

Alianța este activ implicată în gestionarea crizelor, în rezolvarea conflictelor la nivel mondial. Totodată, NATO cooperează cu state terțe, pentru dezvoltarea capabilităților de apărare și creșterea rezilienței acestora, dar și cu organizații internaționale, în special cu Uniunea Europeană, Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Africană în domenii de interes comun.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/3ZoVDdEyuS8″ muted=”false”]

 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Sediul general NATO se află la Bruxelles, în Belgia, iar Sediul Central al Forțelor Aliate din Europa se află în apropiere de Mons, în Belgia.

Articolul VIDEO Ce este NATO, de ce a fost creată și ce scop are apare prima dată în Realitatea.md.