Sari la conținut

VIDEO Rolul și misiunea Comisiei Electorale Centrale în an electoral

  • de

Comisia Electorală Centrală (CEC) este un organ de stat independent, înfiinţat pentru realizarea politicii electorale în scopul unei bune desfăşurări a alegerilor, pentru supravegherea şi controlul respectării prevederilor legale privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Misiunea autorității este de a crea condiţii optime pentru ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să-şi poată exercita nestingherit dreptul constituţional de a alege şi de a fi ales în cadrul unor alegeri libere şi corecte.

În perioada electorală, membrii CEC publică lista partidelor şi altor organizaţii social-politice care au dreptul de a participa la alegeri, înregistrează sau refuză candidaţii, iar în cazul referendumului – înregistrează sau refuză partidele în calitate de participanți, elaborează regulamente, monitorizează campaniile electorale ale celor înscriși în cursa pentru prezidențiale și verifică cum sunt cheltuiți banii, cei donați de cetățeni și cei oferiți de stat. La fel, instituția stabileşte cum vor arăta buletinele de vot, lista electorală de bază, cea suplimentară şi cea pentru votarea la locul aflării. Votul în străinătate și corespondență, la fel este în responsabilitatea CEC-ului. Buletinele de vot, în acest caz, ajung cu câteva zile mai devreme. În cazul în care alegătorul, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni la secția de votare, biroul electoral desemnează, la cererea scrisă a acestuia, cel puţin 2 membri care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialul necesar votării la domiciliul acestuia.

În ziua alegerilor, CEC-ul monitorizează atent toți actorii implicați: candidați, partide, instituții private și ale statului, cetățeni, pentru a garanta desfășurarea unui proces democratic. Agitația electorală este interzisă și pedepsită în ziua scrutinelor. Pe parcursul zilei sunt organizate conferințe de presă cu informații actualizate despre numărul persoanelor care au mers la secțiile de votare, per raion și vârstă, iar la finalul zilei, autoritatea adună toate informațiile și prezintă rezultatele preliminare. Un lucru des ignorat de cetățeni, însă foarte important, este buletinul de vot. Acesta poate fi declarat nevalabil dacă: numărul de identificare al circumscripţiei şi numărul de identificare al biroului de votare nu corespund cu cel al circumscripţiei şi al biroului de votare respectiv, a fost aplicată ştampila cu inscripţia „Votat” în mai multe patrulatere, alegătorii au înscris denumiri sau nume suplimentare ale concurenţilor electorali, au fost deformate sau mîzgălite astfel încît nu este clară opţiunea alegătorului.

[bzplayer youtube=”https://www.youtube.com/watch?v=QlozeR8Osvw” muted=”false”]

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional vor avea loc în aceeași zi, pe 20  octombrie 2024. Secțiile de votare vor fi deschise între orele 07:00 și 21:00. În cazul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, votarea va avea loc pe 3 noiembrie 2024, în aceleași condiții ca și în primul tur.

Articolul VIDEO Rolul și misiunea Comisiei Electorale Centrale în an electoral apare prima dată în Realitatea.md.